Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Hrušticích

Autor: atakarchitekti | Jana Medlíková
Spoluautor: Jiří Janďourek
Adresa: Jeronýmova, Hruštice, Turnov, Česká republika | mapa
Projekt: 2004-05 Realizace: 2005-06

Lokalita
Pro stavbu domu si investor vybral pozemek nad městem v atraktivní lokalitě Hruštice.
Lokalita, od dvacátých let průběžně zastavovaná převážně rodinnými vilkami, se v posledních letech rozrostla v podprůměrnou obytnou zástavbu, jak ji známe snad z okrajů všech měst. Nové domy sice dodržují stejné předepsané regulace jako zástavba starší, chybí jim ale vilový charakter a noblesa domů starých.

Návrh
Poloha na rohové parcele při vjedu do území a blízkost dominantní expresivní Louhovy vily od architekta Vladimíra Krýše (1897-1951) z roku 1931 přímo vybízely k návratu k tradici a ke stavbě velkorysé vily. Od začátku však bylo jasné,  že provozní požadavky a finanční možnosti investora nebude možno s takovouto stavbou skloubit. Snahou tedy alespoň bylo postavit mezi ostatními „nijakými“ domy dům sice skromnější, ale jasně se hlásící k městu a za použití současného tvarosloví a kabátu.
Dům pro čtyřčlennou rodinu s kosmetickým salónem dostal podobu dvou kvádrů: dvoupodlažního obytného s vertikálními okny a s fasádou z cihelných pásků a jednopodlažního technického, který se v místě vstupu zakusuje do obytné části a je natažen betonovou stěrkou.

Provoz, dispozice
Betonový krytý vstup orientovaný do ulice nabízí přímý průhled od vstupních dveří skrze dům zpět do exteriéru a ukazuje cestu po přímé linii do nitra domu a do obytné zahrady.
Uspořádání obytné části domu odpovídá běžnému rozdělení prostor na denní část v přízemí a noční - klidovou část v patře.
V přízemí se kromě propojeného obytného prostrou nachází technické zázemí, koupelna a od rodinného ruchu stranou odsunutá malá provozovna s kosmetickým salonem a zázemím. Salon je přístupný ze společného zádveří a jeho výkladce jsou orientovány do ulice.
Při chůzi po schodišti a na chodbě v patře se v panoramatickém okně otevírá široký pohled do krajiny s výhledem na Ještěd.  V patře jsou umístěny ložnice a koupelna.
Jednopodlažní část tvoří garáž a průchod mezi ní a domem, který slouží jako kryté parkovací stání a zároveň jím lze projet nebo projít do zahrady.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 15.09.11
Návštěvnost: 45989 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pěkná práce.... Pavlína Harazimová 22.09.11 07:48
Pěkná práce ... Tomáš Příhoda 23.09.11 14:57
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.