Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
22@ Mediakomplex
Torre de oficinas en el campus audiovisual

Autor: OAB | Carlos Ferrater, Patrick Genard, Xavier Martí Galí
Spolupráce: Dariela Hentschel
Adresa: Avenida Diagonal Nº 171, Barcelona, Španělsko | mapa
Investor: Mediapro
Realizace: 2006-08 Užitná plocha: 18232 m²

© Alejo Bagué
Projekt s názvem Mediacomplex se zrodil ve spolupráci města, plánu 22@ pro vývoj pokrokových technologií a firmy, která zaplňuje progresivní úlohu v tomto sektoru.
V podstatě projekt oslovuje celou škálu návrhů, zahrnujících různorodé prvky. Takové jsou četné aspekty z audiovizuálního světa, zkušenosti Univerzity Pompeu Fabra (Universitat Pompeu Fabra), výtvory Továrny dojmů (Factory of images) a výtvory ve Věži (Torré), která funguje jako jakási výkladní skříň na Avinguda Diagonale. 
Každý z těchto prvků zaujímá samostatně a stejným dílem své místo v budově.

Budova leží na vyjímečném místě. Průsečík ortogonální mříže v urbanistickém komplexu ensanche a Avinguda Diagonalu vytváří nové náměstí pro pěší v „New Yorkském stylu”, šlechetně představujíc městu audiovizuální budovu.

 Navíc, projekt umístěný nad Avinguda Diagonal je současně vstupem na území „peri Glories”, který je kontrapunktem mrakodrapu Torre Agbar.
 Nakonec, umožňuje přičlenění průmyslové historie sousedství k nedokončené textilní továrně z 19. století, od Cal Aranyoa.


Z tohoto integrovaného programu, který nezapomíná na městský celek tohoto místa, se zrodily dvě vzájemně spolupracující budovy. Umožňuje to jejich točnový chrakter, čímž se docílí jejích větší role, než je součet předností jednotlivých budov.


Základem je „Továrna”, staticky a vodorovně upravená budova, spojená se starou, již existující tovární budovou od Cala Aranyoa jako její přirozené pokračování po 200 letech.

Svislá Věž dynamicky vyjadřuje změny v městské zástavbě. Matný a uhlazený základ, pokrytý dvojitou vrstvou kovové sítě, umožňuje různé variace propustnosti a perforace, čímž jemně profiltruje světlo.


Průsvitná Věž vyjadřuje svou hlubokou členitost svými nádhernými výklenky, které vytváří na fasádě efekt světla a stínu. Nicméně obě konstrukce mají stejnou geometrickou strukturu a proporce, jako třeba kovovou a chromatickou úpravu, čímž docílí jednotnosti bohaté rozmanitosti.


Patrick Genard y Asociados SLP, 8.4.2011


Autor: Petr Šmídek, 13.09.11
Návštěvnost: 33005 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.