22@ Mediakomplex

Torre de oficinas en el campus audiovisual

22@ Mediakomplex
Spolupráce:Dariela Hentschel
Adresa: Avenida Diagonal Nº 171, Barcelona, Španělsko
Investor:Mediapro
Realizace:2006-08
Užitná plocha:18232 m2
© Alejo Bagué
Projekt s názvem Mediacomplex se zrodil ve spolupráci města, plánu 22@ pro vývoj pokrokových technologií a firmy, která zaplňuje progresivní úlohu v tomto sektoru.
V podstatě projekt oslovuje celou škálu návrhů, zahrnujících různorodé prvky. Takové jsou četné aspekty z audiovizuálního světa, zkušenosti Univerzity Pompeu Fabra (Universitat Pompeu Fabra), výtvory Továrny dojmů (Factory of images) a výtvory ve Věži (Torré), která funguje jako jakási výkladní skříň na Avinguda Diagonale. 
Každý z těchto prvků zaujímá samostatně a stejným dílem své místo v budově.

Budova leží na vyjímečném místě. Průsečík ortogonální mříže v urbanistickém komplexu ensanche a Avinguda Diagonalu vytváří nové náměstí pro pěší v „New Yorkském stylu”, šlechetně představujíc městu audiovizuální budovu.

 Navíc, projekt umístěný nad Avinguda Diagonal je současně vstupem na území „peri Glories”, který je kontrapunktem mrakodrapu Torre Agbar.
 Nakonec, umožňuje přičlenění průmyslové historie sousedství k nedokončené textilní továrně z 19. století, od Cal Aranyoa.


Z tohoto integrovaného programu, který nezapomíná na městský celek tohoto místa, se zrodily dvě vzájemně spolupracující budovy. Umožňuje to jejich točnový chrakter, čímž se docílí jejích větší role, než je součet předností jednotlivých budov.


Základem je „Továrna”, staticky a vodorovně upravená budova, spojená se starou, již existující tovární budovou od Cala Aranyoa jako její přirozené pokračování po 200 letech.

Svislá Věž dynamicky vyjadřuje změny v městské zástavbě. Matný a uhlazený základ, pokrytý dvojitou vrstvou kovové sítě, umožňuje různé variace propustnosti a perforace, čímž jemně profiltruje světlo.


Průsvitná Věž vyjadřuje svou hlubokou členitost svými nádhernými výklenky, které vytváří na fasádě efekt světla a stínu. Nicméně obě konstrukce mají stejnou geometrickou strukturu a proporce, jako třeba kovovou a chromatickou úpravu, čímž docílí jednotnosti bohaté rozmanitosti.


Patrick Genard y Asociados SLP, 8.4.2011


0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OAB