Rekonstrukce bytu Korunní

Rekonstrukce bytu Korunní
Adresa: Korunní, Vinohrady, Praha, Česká republika
Realizace:07 / 2010
Užitná plocha:90 m2


Byt před koupí prošel nevhodnou rekonstrukcí „na oko“, s nekvalitními materiály a nesmyslnými záhyby. Původní dispozice jsme upravili tak, že směrem do ulice jsme spojili dva obytné pokoje a vytvořili tak velký obývací pokoj s kuchyní s ostrůvkem a jídelnou. Klasický středový pás dispozice jsme vyhradili koupelně. Přístup do koupelny jsme volili tak, aby to bylo maximálně pohodlné pro hlavní ložnici a zůstal přístup ze společné chodby i z druhé ložnice/hostinského pokoje/dětského pokoje. Díky tomu jsme zkrátili poměrně velké ložnice, které jsou umístěné směrem do klidného dvora. Obě ložnice jsou od chodby odděleny nábytkovou stěnou, která je orientovaná do chodby i do pokojů. Díky tomu jsou obě ložnice maximálně odhlučněny od obytného pokoje.
 
Barevnost a materiály – tomuto bytu říkáme „pánský“ a podle toho byla volena i barevnost. Velmi střídmé zemité tóny, kouřový dub na podlaze, šedostříbrná sofa a černý varný ostrůvek jako kontrasty k jinak zcela bílému interiéru s původními prvky a osekanými cihlami natřenými na bílo. Do ložnice byl na podlahu zvolen vlněný koberec v béžové barvě. Jediným barevným akcentem se stal oranžový zavěšený lustr v koupelně.

Obytný pokoj s kuchyní – hlavní dominantou je varný ostrůvek se zavěšenou digestoří. Ostrůvek může být díky dostatečně prostorné místnosti hluboký, je do něj zakomponovaná i vinotéka a barové sezení a stává se tak jedním z hlavních komunikačních míst při návštěvách a společném vaření. Vysoká část kuchyně je naopak v bílém provedení, aby splynula se stěnou. Směrem k jídelnímu stolu stěna přechází v bílo-stříbrnou retro tapetu.

Obývací části místnosti dominuje rozlehlá a pohodlná sofa s čtecí lampou. Knihovna je tvořena soustavou čtvercových boxů, nepravidelně pospojovaných do organické struktury.

Vstupní hala – tvarově byla ponechána na celou šířku středového traktu, což umožnil i přesun vstupu do koupelny. Díky tomu je čelo proti vstupu tvořeno vestavnou skříní se zrcadlovými dveřmi a opticky tak vstup do bytu umocňuje. Největší parádou tohoto prostoru je zavěšený lustr Ingo Mauera Zettel´s, který tak vyplňuje prostor k převýšeným stropům. 

Koupelna – dispozičně prošla úpravou tak, že je zde umístěna vana i pohodlný sprchový kout v nice, nika na pračku se sušičkou a umyvadlo na středu. Sprcha je ozvláštněna zabudovaným osvětlením v podlaze a lze tak navodit intimní atmosféru relaxu. Klenutý převýšený strop jsme opatřili černým nátěrem, pod stropem zůstalo přiznané vedení odkouření kotle. Povrchy v koupelně jsou tvořeny emailovými nátěry na stěnách a cementovou stěrkou na podlaze. Niku ve stěně jsme využili pro umístění umyvadla a velkého zrcadla.

Ložnice a úložné prostory – ložnice je vybavena velmi střídmě, pouze pohodlná čalouněná postel na míru, noční stolky a úložné skříně. Druhá ložnice má v tuto chvíli funkci hostinského pokoje. Původní komoru u fasády jsme probourali, snížili strop a prostor využili jako niku pro rozkládací sofa. Pokoj může být do budoucna využíván jako dětský.

Nábytková stěna oddělující ložnice ukrývá kromě úložných prostor také dveře do ložnic, které jsou provedené stejně jako dveře skříní a jsou tam maximálně nenápadné. V jednom konci chodby vznikla hlubší skříň / komora, která je určena pro úklid a skladování (kufry, golf, atd…)

Toaleta – poslední místností přístupnou ze vstupní haly je samostatná toaleta. Zde byla na cihlu osekána celá jedna stěna proti umyvadlu a efekt bílých cihel se násobí v zrcadle. Do hrany sníženého podhledu jsou umístěny led pásky.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od OOOOX s.r.o.