Rodinný dům Horažďovice

Rodinný dům Horažďovice
Interiér:Renata Chod
Adresa: Okružní, Horažďovice, Česká republika
Projekt:03/2009
Realizace:07/2009 - 07/2010
Užitná plocha:104 m2
Zastavěná plocha:65 m2
Plocha pozemku:521 m2
Obestavěný prostor:430 m3
Náklady:2 800 000 CZK


Dřevostavba se nachází na okraji Horažďovic ve starší zástavbě rodinných domů rozličných velikostí. Mladý pár měl vcelku jasnou představu o svém budoucím domově: malý domek na úzké parcele v sousedství rodičů, tradiční tvar, ale s moderní tváří, dřevostavba.
Na úzké parcele byl  navržen dům obdélníkového půdorysu 6,5x10 m se šikmou střechou ve sklonu 45° (stejný jako má sousední objekt) s jednoduchou dispozicí: v přízemí zádveří, toaleta, komora a obývací pokoj navazující na kuchyň. V podkroví, které lze považovat za plnohodnotné patro díky velkému sklonu střechy a pozednici ve výšce 1,5 m, je ložnice rodičů, koupelna a pokoj (ten lze rozdělit na dva při využití přístupu přes šatnu). V sádrokartonové příčce je připraven rám pro pozdější osazení dvěří, taktéž rozvody elektřiny počítají s případným rozdělením pokoje na dva. Z tohoto pokoje je také vstup na půdu.
Konstrukčně se jedná o dřevostavbu systému Europanel (SIPS) tlouštky panelu 170 mm s kontaktním zateplením. Pro vytápění byla navržena akumulační elektrická tělěsa, ale po ročním užívání stavby se projevila jako nepotřebná, obyvatelé si oblíbili  vytápění krbovými kamny, která plně vyhovují pro tepenou pohodu celého domku.
Hrubou stavbu systému Europanel dodala specializovaná firma (V. Flandera, Písek), ostatní práce si klienti koordinovali samostatně (většinou malé firmy z okolí), některé práce zvládli i vlastnoručně. Tímto způsobem se podařilo udržet náklady v rozumných relacích.
Po prvním roce užívání si mladý manželský pár pochvaluje zejména tepelně technické vlastnosti dřevostavby a celkově úměrnou velikost domku, snad jen zádveří prý mohlo být větší. Domek, ač hmotově velmi tradiční, budí často zájem kolemjdoucích, ti často netuší, že existuje alternativa ke katologovým domkům, kterých je v blízkém okolí velká přesila...

V Písku 2.9.2011
Martin Kovář



Z pohledu investora

Vzhledem k nulové šanci koupit plnohodnotný pozemek v Horažďovicích jsme se rozhodli postavit dům na bývalé skládce, později sloužící jako zahrada sousedního domu. Z počátku nikdo nevěřil, že na tak úzké parcele s orientací zahrady na sever se dá postavit plnohodnotný moderní domek.

Původním naším záměrem bylo postavit dům tvaru kostky. Tento nápad jsem ale vzhledem k lokaci pozemku a s přihlédnutím k okolní zástavbě přehodnotili a rozhodli se pro tradiční tvar domu s prvky moderní architektury. Po studiích a několikaměsíčním sbírání informací o různých možnostech konstrukce stavby jsme jako nejvhodnější (nejen kvůli rychlosti výstavby) zvolili dřevostavbu systému Europanel. Oslovili jsem architekta a nechali si dům nakreslit. Původním plánem bylo oslovit firmu a nechat si postavit dům na klíč. Od tohoto záměru jsme po obdržení kalkulace a dalším zvážení všech možností odstoupili a rozhodli se nechat firmu postavit pouze hrubou stavbu. Pak už vše běželo celkem hladce a bez větších problémů. Po odsouhlasení projektu jsme si zařídili povolení pro výstavbu a v červenci 2009 začali kopat základy, které jsme nakonec vybudovali svépomocí. Po měsíci nastoupila firma, která postavila hrubou stavbu do poloviny listopadu, osadili jsem okna, položili střechu a ještě jsme před zimou stihli dokončit zateplení a fasádu domu. V prosinci jsme začali se sádrokartonovými pracemi, které probíhali o víkendech a z velké části jsme je zvládli svépomocí za dozoru a velké pomoci odborníka. Aby se práce urychlila, místnosti, které již byli hotové jsme rovnou malovali. Tyto práce skončily v březnu, následovalo vylití podlah betonem, pokládka dlažeb a obkladů a samotné zařízení interieru. V domku máme systém nuceného větrání od francouzké firmy Aereco. Funguje dobře, dům je bez plísní a máme zde stále čerstvý vzduch. Protože bylo jaro, bez přestávky jsme začali s úpravami okolí domu, vyrovnání terénu, chodníčky, terasa, část pozemku jsme oseli trávníkem. S dalšími venkovními úpravami pokračujeme i letos, oprava a renovace plotu, dorovnání terénu, osazení stromů, keřů a dalších rostlin podle projektu zahradní architektky, vybudování většího zahradního domku, který bude sloužit jako zásobárna dřeva pro zimní měsíce, místnost na zahradní potřeby a také jako zastřešená pergola. Tento zahradní domek je situována v zadní části pozemku, tak aby hluk a kouř při grilování nešel přímo do domu.Terasu, kterou máme před domem jsme úmyslně nezatřešili, protože jsme nechtěli bránit průniku světla do domu. Plánujeme ještě přistavět stříšku nad vchodové dveře, která nám v deštivých dnech chybí.

Po roce užívání domu můžu jen pozitivně zhodnotit výsledek téměř dvouleté práce nejen nás, ale i všech, kteří nám se stavbou jakkoliv pomohli. Musím také přiznat, že jsme velice rádi, že máme stavbu za sebou a můžeme už jen vychutnávat, nebo případně jen vylepšovat to, co jsme si vybudovali. Teprve čas a rozrůstající se rodina nám ukáže, jak jsme tuto investici zvládli.

Renata Chod,
Horažďovice 2.9.2011
0 komentářů
přidat komentář