Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Městská knihovna Viana do Castelo
Biblioteca Municipal de Viana do Castelo

Autor: Álvaro Siza Vieira
Adresa: Alameda 5 de Outubro, Viana do Castelo, Portugalsko | mapa
Web: biblioteca.cm-viana-castelo.pt
Investor: Município de Viana do Castelo
Náklady: 4 500 000 Euro Realizace: 01.2004 - 20.1.2008
Užitná plocha: 3130 m²

Městská knihovna se nachází v zeleném pásu mezi řekou Lima a ulicí Avenida Marginal. Budova je součástí urbanistického projektu Fernando Távory zamýšlejícího vybudování víceúčelového pavilonu a dvojice kancelářských bloků lemujících náměstí s památníkem Karafiátové revoluce z roku 1974. V místě se počítá se stavbami prof. Fernando Távory, architekta Eduardo Souto de Moury, architekta José Bernardo Távory a Adalberto Diase. Na východním okraji zamýšlených budov se na půdorysné stopě 45 x 45 metrů nachází městská knihovna se středovým atriem 20 x 20 metrů, přízemním křídlem ve tvaru písmene L a řadou stěn ohraničujících na nábřeží velkou zahradu.
Stavební program je rozložený do dvou podlaží: v přízemí se nachází atrium, recepce, auditorium, kavárna a část pro zaměstnance (archivy, rezervní místnosti, konferenční místnosti, kanceláře s výhledem do uzavřené zahrady), a v prvním poschodí leží čítárny rozdělené na samostatné úseky pro děti, pro dospělé a kopírovací místnost. Pro veřejnost je vstup do knihovny situován pod vyzdviženými čítárnami. Vstup pro zaměstnance je oddělen atriem a je koncipován jako servisní prostor ve východní části komplexu.
Výsledný architektonický výraz je ovlivněn především těmito faktory: hlavní hmota knihovny je vyzvednuta nad terén a na východních a západních koncích podporována pilíři ve tvaru písmene L a menší přízemní hmota, čímž je zajištěn výhled na řeku napříč celou budovou o velkém rozponu; ortogonalita v půdorysu i pohledech; převaha podélných horizontálních otvorů doplněných podélnými světlíky v čítárnách; bílý pohledový beton vnějších povrchů a kamenný obklad soklu; ochrana před slunečními paprsky či vhodná orientace oken ke světovým stranám; hmotové rozložení založené na dialogu mezi krajinou a realizovaným objektem.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 31.08.11
Návštěvnost: 43645 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.