Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům ve Zdibech

Autor: Martin Čeněk
Adresa: Zdiby, Česká republika
Realizace: 2010 Užitná plocha: 145 m²
Zastavěná plocha: 120 m²

Pozemek ze severu chráněný lesem a k jihu se mírně svažující do polí byl svou polohou ideální pro energeticky úsporný dům. Nakonec pro mladou rodinu vznikla dřevostavba, která je z energetického hlediska blízko hranice pasivního standardu a snaží se využívat přírodní materiály. Hlavně ale má být jednoduchá a racionální, což je rovněž velmi podstatné pro udržitelnou architekturu.

Domek je orientován souběžně se sousedním katalogovým domem, ke kterému sice vytváří jasný kontrast, ale nemá ambici jej – ani opticky – přebíjet. Svou orientací na pozemku vytváří bariéru mezi silnicí ze severu a velkou zahradou na jihu.
Podstatou je několik jednoduchých hmot, složených v kompaktní tvar. Celé 2.NP je obloženo dřevěnými zkosenými palubkami, které jsou i na stínících panelech a na zábradlí terasy. Patro je usazeno na dvou příčných šedých stěnách, přes které je mírně vykonzolováno. Mezi ně je pod objem patra vsunuta hmota přízemí a samostatná hmota zahradního skladu, obě červeně omítané. Krytý prostor mezi nimi slouží jako carport.
Na jih do zahrady se dům otevírá terasou, s níž je hlavní obytný prostor domu opticky spojen velkým bezrámovým prosklením stíněným proti letnímu slunci. Časem by na terasu měl ještě navázat bazén. Na sever je pak hmota kompaktnější a je charakterizována pásovým oknem nad rovinou ploché střechy, které poskytuje horní severní světlo koupelnám. Zároveň tato zvýšená šikmá část střechy slouží k ideálnímu osazení solárních kolektorů.

Vnitřní uspořádání se snaží o otevřenost obytných prostor, posuvné panely nabízí možnosti spojování či uzavírání zón domu. Naopak komunikace byly minimalizovány. V centrální části domu je hlavním prvkem lehké schodiště zavěšené na nerezových táhlech. Vestavný nábytek byl navržen zcela jednoduchý, bílý, splývající se stěnami – cílem je dát prostor uživatelům a jejich životu v domě.

Konstrukčně je dům řešen jako jednoduchá sloupková dřevostavba, všechny konstrukce jsou difúzně otevřené a spoje vzduchotěsné. Prosklení, včetně velkého okna v obývacím pokoji, je vyrobeno z kvalitních izolačních trojskel.
O vytápění se stará malý elektrický kotel a nízkoteplotní podlahové vytápění v přízemí doplněné o deskové radiátory v patře. Užitková voda je ohřívána v samostatném zásobníku využívajícím teplo ze solárních panelů na střeše. K větrání slouží rekuperační jednotka s rozvody v podhledech. Jelikož tepelné ztráty domu jsou velmi nízké a zcela pokryté těmito systémy spolu se zimními solárními zisky přes prosklení obývacího pokoje, krb v obývacím pokoji slouží již jen ke zpříjemnění zimních večerů.
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 02.09.11
Návštěvnost: 50841 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Podlaha Jan Smejkal 08.09.11 17:56
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.