Rodinný dům ve Všeradicích

Rodinný dům ve Všeradicích
Pozemek je charakteristický výrazným sklonem k jihu a omezeným, komplikovaně zalomeným přístupem, který limituje výškové osazení stavby. Na pozemku se nacházelo několik výrazných vzrostlých stromů.
Dům je inspirován proporcemi tradičního venkovského stavení bez obytného
podkroví, tedy bez nutnosti zasahovat okny do plochy střechy. Obytná část je nad ložnicovou, využívající vnitřní prostor celého krovu, řešeného bez kleštin, pouze za pomoci ocelových táhel. Svah je rovněž využit pro rozdělení domu na dvě části. Část pevnou, „kamennou“, tvořící podnož části lehké, dřevěné se sedlovou střechou se sklonem 45°. Obě části jsou posunuty proti sobě – sledujíce sklon terénu.
Dům je osazen podélnou osou rovnoběžně s vrstevnicí a zároveň tak, aby komplikovaný příjezd od silnice nevyžadoval velké terénní úpravy.
Část dřevěná je obložená svislými cedrovými prkny. Výrazná sedlová střecha má měděnou krytinou. Okna jsou celodřevěná s cedrovými okenicemi.
Venkovní zpevněné plochy jsou z dřevěného masivní roštu, hlazeného, nebo broušeného betonu a z volné kamenné dlažby s mezerami.
Polosuteren s pokoji tvoří částečně opěrné železobetonové stěny a zčásti je
použito zdiva. Stěny jsou z exterieru oboženy štípanou zařezávanou
břidlicí.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
drobné pripomienky k veľmi dobrému konceptu
Jozef Troliga
22.09.11 11:16
Jednoduš pěkné
jiří knot
22.09.11 03:48
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od deyl-šesták-architekti s.r.o.