Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Lety

Autor: deyl-šesták-architekti s.r.o. | Marek Deyl, Jan Šesták, Filip Tomášek
Adresa: K Rovinám, Lety u Dobřichovic, Česká republika | mapa
Realizace: 2011 Užitná plocha: 136 m²

Cílem návrhu byl dům, který bude svým rozsahem, mírou komfortu i svým architektonickým pojetím odpovídat uměřené potřebě mladé rodiny.
Jedná se o dřevostavbu, jejíž základní stavební konstrukce jsou doplněny a dále rozvinuty integrovaným  interiérem. Toto řešení umožnilo maximální využití prostoru i v relativně malých místnostech. Základem je tedy přehledná a logická dispozice, s dostatkem úložných prostor při současně úsporném prostorovém konceptu.
Přízemí dominuje hlavní obytná místnost s kuchyňským pultem, oddělená od vstupních partií domu příčnou hmotou schodiště. Patro (podkroví) je naopak rozčleněno do menších místností tří samostatných ložnic a koupelny. Postranní obslužná chodba plní zároveň funkci šatny. Kromě hlavní ložnice, jejíž komfort je zvýšen i samostatným přímým vstupem do koupelny, jsou všechny místnosti podkroví zaklopeny rovným stropem s využitelnou půdičkou nad ním.
Velmi jednoduchá a tvarově „tradiční“ forma hmoty domu vychází z místních, poměrně striktních regulačních požadavků na tvar a sklon střechy, výšku (resp. podlažnost) zástavby, a odstup od hranic pozemku.
Hmota domu je členěná pouze opakujícím se modulem okenní výplně. Přechod střechy do obvodového pláště je ve štítu i podél římsy řešen bez jakéhokoliv přesahu, okapní žlaby i svody jsou integrovány do skladby pláště. V obou štítech je fasáda prolomena šikminou ubíhající stěny – na úrovni přízemí vytváří kryté závětří vstupu, v protějším štítu pak v patře krytou lodžii.
Výsledný vzhled domu je ve svém působení minimální, až asketický, postavený pouze na ušlechtilosti zvolených přírodních materiálů, kompozici oken, zvládnutých proporčních vztazích a čistém detailu. Velký důraz byl kladen na to, aby zvolená kompozice fasád odrážela i logiku vnitřního uspořádání. Dům tak přiznává svou jednoduchost a prostorovou i funkční racionalitu.

Literatura

Projekt
Fotograf
Filip Šlapal
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 01.09.11
Návštěvnost: 96778 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Kdo mi poví, gallina-scripsit 01.09.11 08:54
osvětlení Šárka Králová 01.09.11 11:33
... ondrejcisler 01.09.11 12:21
klobouk dolů Josef Pfeifer 01.09.11 13:45
tak schválně ... park 01.09.11 13:56
jo teď mě napadá, že okapy jsou asi vyhřívané park 01.09.11 14:08
... Daniel John 01.09.11 14:14
přesah střechy m 01.09.11 14:32
koupelna Marek Noskovič 01.09.11 21:31
re.přesah střechy šárka 02.09.11 09:31
re přesah střechy Vích 02.09.11 10:41
>> šárka gallina-scripsit 02.09.11 14:30
re přesah střechy šárka 02.09.11 14:54
re park rk 02.09.11 19:27
klobouk dolů 2 fre_on 05.09.11 14:02
Koupelna Lindnerová 09.09.11 07:41
Cena? Juff 02.01.17 19:26
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.