Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb
JAP
HLEDEJ v sekci     
Sídlo společnosti Microtech IVF

Autor: Jan Kratochvíl
Spolupráce: Milan Domkář
Stavební řešení: AP-atelier, s.r.o.
Adresa: Seifertova 64, Lesná, Brno, Česká republika | mapa
Projekt: 10/2009 - 05/2010 Realizace: 07/2010 - 02/2011

Nové sídlo společnosti Microtech IVF vzniklo přestavbou a dostavbou stávajícího objektu, který byl postaven na začátku 70. let minulého století a sloužil jako vícegenerační rodinný dům. Objekt je součástí souvislé stabilizované zástavby podél východní strany Seifertovy ulice na brněnské Lesné. Okolní zástavba je rozmanitá, tvoří ji řadové domy respektive dvojdomky. Architektonický výraz sousedních objektů není jednotný - řada z nich prošla v nedávné době zásadními stavebními úpravami. Stejně jako panelové domy na Lesné je i okolní zástavba postupně architektonicky individualizována. Výrazové prostředky nového sídla firmy jsou zvoleny tak, aby nedocházelo k sémiotickému zmatení kolemjdoucích a aby výraz objektu souzněl s jeho funkční náplní.
Dům slouží jako zdravotnické zařízení. V prostorách původního objektu se nachází administrativa, zasedací a školící místnosti a zázemí zaměstnanců. Suterénní přístavbu za domem vyplnila laboratoř s potřebným technickým zázemím. Přístavba v zahradě je hmotově navržena citlivě k okolnímu kontextu. Střecha přístavby je pokryta extenzivní zelení.
Architektonický výraz původní stavby se dramaticky změnil. Stávající dvojgaráž v suterénu byla nadstavěna. Nástavba je zakončena terasou a po výtvarné stránce představuje ústřední prvek uličního průčelí. Atiky všech rizalitů původního objektu byly výškově sjednoceny. Fasáda je kontaktně zateplena a omítnuta silikonovou omítkou bílé barvy. Okenní a dveřní výplně jsou dílem hliníkové, dílem plastové. Okna na slunečně exponovaných stranách jsou opatřena venkovními žaluziemi. Významným materiálem v exteriéru i v interiéru budovy je teraco, z něhož jsou provedeny parapetní desky a dlažba teras a stupně schodiště. Zábradlí jsou vyrobena z nerezu.
Provoz laboratoře klade extrémní nároky na čistotu prostředí a další užitné vlastnosti interiéru. Jako jediný prostor v objektu je nuceně větrán. Podlaha celého suterénu je z antistatického PVC. Zaměstnanci se v laboratoři pohybují ve speciálních oblecích apod. Prostorově je laboratoř řešena jako hala variabilně dělená lehkými příčkami a nábytkem.
Stavební úpravy původního objektu spočívaly především v eliminaci rozměrových nepřesností vzniklých svépomocnou výstavbou. Zásadní bylo provedení nové hydroizolace suterénu a střech. Kompletně nové jsou i všechny technické instalace s důrazem na inteligentní a nízkoenergetický provoz objektu. Přístavba je odlita z monolitického železobetonu. Vzhledem k perfektní kvalitě monolitů byly venkovní opěrné zídky i přístřešek únikového schodiště ponechány v surovém stavu.
Zahrada je vzhledem ke své velikosti a k příkrému spádu pozemku zrealizována tak, aby v budoucnu nevyžadovala náročnou údržbu. Na parcele se nachází i domek pro zahradní techniku. Plocha parkoviště a chodníku je vydlážděna žulovými kostkami. Plot směrem do ulice tvoří zeď z drátokamenných košů.

Literatura

Projekt
Fotograf
Radek Brunecký
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 16.12.11
Návštěvnost: 53890 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.