Bytový dům Nad Vinohradem

Bytový dům Nad Vinohradem
Záměrem investora bylo vytvořit bytový dům s nadstandardním bydlením v prostředí pražské čtvrti starého Braníka. K tomu si vybral výjimečný pozemek v klidné lokalitě s výhledem na Barrandov, údolí Vltavy a Branický pivovar.
Při navrhování domu jsme si uvědomili, že stavby pro bydlení musí být přátelské a vstřícné ke stávající zástavbě. Symbióza s okolím a potlačení monumentality je důležitá pro pozdější dialog mezi novým a starým. Možná proto dům připomíná spíše okolní činžovní vily a rodinné domy, než domy bytové. Ustupování hmoty domu a terasovitost je princip, jakým dům reaguje na svažitost pozemku. Tam, kde je pozemek nejníže, dům přirozeně ustupuje a na straně druhé se jakoby zakusuje do svahu.
Přestože se jedná o bytový dům, nabízí vysokou míru individuálního bydlení. Dům má množství teras, klidné prostředí, dostatek světla v interiéru a ojedinělé výhledy. Navrhli jsme kvalitní povrchové materiály s důrazem na detail. Díky velkým oknům se stírá hranice mezi interiérem a exteriérem a město leží přímo před vámi.
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Gratulace
Pavel Nasadil
12.08.11 11:41
Souhlas
A.J.K.
12.08.11 11:46
...
Viktor Vlach
12.08.11 01:37
dispozice
mufna
13.08.11 10:33
česká architektura
michal
13.08.11 04:44
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od ma3 architekti