Metropol Parasol

Metropol Parasol
Adresa: Plaza de La Encarnacion 1, Sevilla, Španělsko
Investor:Ayuntamiento de Sevilla, SACYR
Soutěž:2004
Projekt:2004-05
Realizace:2007 - 27.03.2011
Užitná plocha:12670 m2
Zastavěná plocha:5000 m2
Plocha pozemku:18000 m2
Náklady:90 000 000 Euro


"Metropol Parasol“, přestavba Plaza de la Encarnacion v Seville navržená J.Mayer H., se stává novou ikonou Sevilly - místem, s nímž se jeho obyvatelé mohou identifikovat. “Metropol Parasol“ nabízí potenciál, aby se z Plaza de la Encarnación stalo jedno z nejúžasnějších kulturních míst ve Španělsku a současně novým městským centrem. Úlohou tohoto ojedinělého urbánního prostoru ve středu husté struktury středověkého města Sevilla je poskytnou široký výběr aktivit od prezentování místních dějin až po zábavu a nakupování. Dobře rozvinutá infrastruktura vytváří živoucí místo, které je cílem řady turistů i obyvatel města. Koncept “Metropol Parasol“ připomínající obří houby v suterénu obsahuje archeologické muzeum, v úrovni ulice kryté tržiště, mírně zvýšení pódium pro společenských událostí a bar s restaurací a panoramatickou procházkou v nejvyšší části. Dřevěné konstrukce natřená polyuretanem symbolicky vyrůstá z archeologických vykopávek města. Multifunkční využití “Metropol Parasol“ odráží dynamický vývoj kulturních a komerčních aktivit v srdci Sevilly.
Více než 3000 nepravidelných dřevěných prvků o různé výšce i délce Obří dřevěná konstrukce Metropol Parasol je přibližně 150 m dlouhá, 75 m široká a 28 m vysoká. Je tvořená z vrstvených dýhových panelů Kerto-Q a sestavena do ortogonální sítě 1.50 m x 1.50 m. Výška volně utvářených dřevěných nosníků závisí na konstrukčním zatížení. Začíná na 30 cm na méně namáhaným obvodu a narůstá až na do výšky 3.00 m u přechodu ve svislé “kmeny.“ Rozdílnost konstrukčních tlouštěk od 7cm do 22cm vyplývá z opakovaného počítačového simulování statiky. Pravoúhlá dřevěná konstrukce je diagonálně vyztužená ocelovými táhly, která se nachází především pod panoramatickým chodníkem. Nosná konstrukce Metropol Parasol tak funguje jako tuhá obousměrný dřevěný rastr. Více než 3000 různých dřevěných dílů vzniklo společně s dalším 2500m³ laminované dýhy v Aichach nedaleko německého Mnichova.
Nový způsob ochrany dřeva polyuretanovým nátěrem Dřevěnou konstrukci nekryje žádná střecha, proto musí být chráněna před počasím. Z toho důvodu architekti vyvinuli nový způsob impregnace dřeva: dřevo je přímo natřené nepromokavým a paropropustným dvousložkovým nátěrem z polyuretanu v tloušťce 2-3mm. Společně s vrchním barevným nátěrem vytváří nový doposud neznámý způsob ochrany dřevěných povrchů.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
veřejný prostor
Vích
12.08.11 11:29
je to úžasné, fantastické!
klamm
15.08.11 09:27
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jürgen Mayer H.