Messeturm

Messeturm
Spoluautor: Daniele Marques
Adresa: Messeplatz, Basilej, Švýcarsko
Soutěž:1998
Projekt:1999 - 2000
Realizace:07/2001 - 10/2003
Užitná plocha:24600 m2


Ještě minulé prázdniny jste si mohli užívat idylického výhledu z Münsterplazu přes Rýn na severní část Basileje. V té době již památkáře dohlodal lobbing ekonomicky silných sfér. Zásah, který by snesl srovnání snad jen s žižkovskou věží naprosto rozhodil panorama města. K výškovému domu se bohužel vážou i některé uliční osy. Je úžasné, jak při otázce mrakodrapů v historickém centru drží architekti s památkáři svorně v jednom šiku. Kéž by si rozuměli i v jiných tématech.
Nazelenalý skleněný blok rozšiřuje význam slova mrakodrap o další významy. Svým horizontálním výrůstkem v podnoži, který přejímá rozměry okolních budov, se snaží zakořenit. Se svojí výškou 105 metrů by se mu to možná ve většině evropských měst podařilo, ne však ve švýcarském podnebí. Areál basilejských veletrhů je zde také na evropské poměry nezvykle blízko středu města. Veletrhy jednoduše potřebovaly více místa. Do budoucna tak mohou vzniknout vedle doposud ojedinělé stavby další výškové domy a zahustit tak jih Messeplatzu.
Hybridní forma odpovídá směsici funkcí uvnitř. Servisní centrum a vedení veletrhů se nachází v dostupnosti eskalátorů ve spodní části vykonzolované hmoty, ve zbytku podnože leží restaurace a konferenční místnosti. Ve věži s výhledem do tří států (Francie, Německo, Švýcarsko) jsou hotel (5.-14.) a pronajímatelné kancelářské plochy (15.-30.). V posledním patře se nalézá bar s vyhlídkou a technické zázemí stavby. V materiálech a detailním řešení zůstává veletržní věž přes svoji plasticitu těla klasicky jednoduchá a přísně ortogonální. Za skleněnými panely s výškou přes celá podlaží zůstává železobetonový skelet lehce čitelný. V 24 metrů vykonzolovaném výrůstku umožňuje diagonální ocelová konstrukce obří prostory beze sloupů. Touha architektů po hlubokém prožitku potvrzuje řešení detailů a volba materiálů. Fasády, střechy i podhled jsou celé obloženy skleněnými panely. Typická podlaží (5.-30.) chrání dvojitá fasáda, která se skládá z vnějšího pevného zasklení s ochranou proti slunečnímu záření a vnitřního skleněného pláště s tepelnou ochranou. Meziprostor slouží k odvětrávání a obsahuje i sluneční lamely. Ve spodních podlažích tvoří fasádu trojité zasklení s ochranou proti slunečnímu záření.
Petr  Šmídek, 26.06.2003
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
opravdu?
zbyněk musil
18.08.06 02:34
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Morger & Degelo