Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Bohumilči

Autor: Mimosa architekti
Adresa: Bohumileč, Česká republika
Investor: Marcela a David Tučkovi
Projekt: 2008 Realizace: 2008-10

Dům pro rodinu se dvěma dětmi je posazen na pozemek na okraji obce Bohumileč. Pozemek na konci obce z jedné strany sousedí s okolními chalupami, z druhé se otevírá do kraje. Vzrostlá zeleň vytváří domu vlastní svět, do něhož je většinu roku zcela ponořen.
Lapidárnost počínající hmotovým řešením a končící detaily v sobě nese principy současné i vesnické architektury, zařazuje dům do vesnického prostředí.

Půdorysný koncept domu je postaven na vzájemně kolmých osách definovaných orientací ke světovým stranám poskytujících výhledy do kraje, průhled k posledním vesnickým domům a vstup. Osy jsou akcentovány terasami, markýzou zastiňující jižní zasklení a přístřeškem kryjícím odstavné stání na severní, přístupové straně.  Podélná osa dům rozděluje na jižní obytnou a severní obslužnou část.

Hlavní obytný prostor je prostřednictvím velkoformátových oken intenzivně provázán se svým okolím, prolínání vnitřního a venkovního prostředí je podpořeno dřevenými terasami vybíhajícími z domu ve směru základních os prostoru. Východní a západní okna jsou zapuštěna do hmoty domu a vytváří tak zákoutí chráněná proti slunci i dešti. Jižní terasa předsazená před dům vstříc slunci spojuje dům s hladinou koupacího jezírka. V patře jsou výhledy do kraje rámovány šambránami vystupujícími z hmoty domu.
    
Materiály jsou použity ve své přirozené podobě, případně upraveny způsobem neoslabující jejich charakter.
Dřevěný plášť domu z povrchově neošetřeného modřínu se mění každým dnem z původní načervenalé barevnosti do tlumených odstínů šedé patiny a sbližuje dům s jeho okolím.   
Kromě dřevěného obkladu jsou použity fasádní překližky opatřené černou tenkovrstvou lazurou a pozinkované ocelové prvky. Pozinkovaný pororošt je navržen jako stínící výplň markýzy, jako lávka spojující dům s hospodářskou boudou schovanou pod severním přístřeškem a jako podpora pro popínavé rostliny, které jednou porostou perforovanou stěnu přístřešku. 
    
Barevnost interiéru ustupuje barevnosti okolní zeleně, barvy okolí prostupují domem a proměňují jej v ročních obdobích. Díky velkorysému prosklení žádná z těchto změn obyvatelům domu neunikne. Monochromní interiér je doplněn truhlářskými výrobky z překližky a světlou podlahou z kantovky.

Koupací jezírko poskytuje domov vodní fauně a flóře na stejné ploše, jakou si pro sebe zabírá dům.


















Literatura

Autor: Jan Kratochvíl, 06.07.11
Návštěvnost: 66670 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
okna johny78 07.07.11 10:16
stavební firma vasek007 22.07.11 13:42
Otazky, prosba o kontakt Petr Kotora 31.07.11 19:48
dispozice-pristresek-vzhled-vyváženost T.Pavlík 03.08.11 18:09
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.