Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Malý dům s výhledem

Autor: A1Architects | Lenka Křemenová, David Maštálka, Jakub Filip Novák
Projekt: Eva Maštálková a A1Architects
Specialisti: Milan Maštálka, David Vytvar, Petr Vacek, Martin Počta, Martina Doubková
Adresa: okres Beroun, Česká republika
Projekt: 2008 Realizace: 2009
Užitná plocha: 115 m²

Ideální místo pro vlastní dům na vyvýšeném svahu nad vsí s výhledem na hrad Točník, by si přál snad každý, kdo má rád pohled do krásné krajiny a čerstvý vzduch od západu. Přesně s takovým pozemkem v korese Beroun k nám na podzim roku 2007, zavítali mladí klienti. Jejich přáním bylo navrhnout prostorově a tvarově jednoduchý dům, který by přirozeně splynul s místním venkovským charakterem a který by respektoval omezený rozpočet stavby.
Navrhli jsme společně nový dům se sedlovou střechou - v podstatě všední a čistý arcehtyp domu s převýšeným podkrovím, kde se chodba stává pracovnou a hernou s krásným výhledem na místní kraj. Dům, kde se v přízemí odehrává veškerý rodinný život a kde je naopak podkroví věnováno individuálním aktivitám jednotlivých členů rodiny. Dveře do dětských pokojů jsou zároveň tabule, které se mohou hodit jak na školní úkoly, tak pro zanechání vzkazu ostatním členům rodiny. Až holky povyrostou budou spát v nejvyšší části podkroví, odkud je výhled střešními okny na západ ještě širší než od psacího stolu v patře. Stejně jako je prostá a jasná vnější forma domu, je i vnitřní dispozice navržena jako přehledná a jednoduchá s využítím každého metru podlahové plochy. Hlavní prostor s kuchyní se otevírá do krajiny směrem k západu a je s ní propojen velkým dřevěným plató, které na západní straně vystupuje v podobě lávky na hranu svahu. Jedním z požadavků byl také prostor pro pianino, které jsme po společné diskusi umístili na rozhraní hlavního prostoru v přízemí a nástupu na schodiště do patra, čemuž byla přizpůsobena šířka průchodu a tóny pianina tak přirozeně probíhají celým domem. Zahrada kolem je "obyčejná" travnatá plocha s několika ovocnými stromy a kultivovanou vegetační úpravou svahu.
Stavba je zděná a probíhala bez větších nesnází, od původního návrhu s klasickou vesnickou bílou omítkou a obloukovou římsou se změnila, v podstatě pouze zjednodušila, římsa a vnější barva se upravila na teple šedou, ostatní detaily se podařilo udržet dle projektu a našich společných představ. Focení domu proběhlo jednoho krásného letního dne, záměrně po dvou letech užívání, kdy již dům poskytuje prostor pro čtyři členy rodiny.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 29.06.11
Návštěvnost: 68115 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Konečne Alena Figurová 30.06.11 09:40
Malý - Velký dom mirorico 30.06.11 11:30
palec nahoru Vojtěch Hybler 30.06.11 11:32
cena radimzahraj 30.06.11 11:37
Moc hezké Honza 19.07.12 09:41
Tak akorát Karin 10.09.12 16:24
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červen 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.