Rekonstrukce bytu Čechova

Rekonstrukce bytu Čechova
Spolupráce:SIRdesign (výroba hada), Jindřich Kaas (stavební část)
Adresa: Čechova, Letná, Praha, Česká republika
Projekt:2006-09
Realizace:2007-11


Jen při respektování jedinečnosti podmínek každého projektu může vzniknout architektura. Silná, fungující, vyvážená. Přiměřená místu i individualitě klienta. Originál, výsledek dialogu tří stran - klienta, architekta a místa.
V době svého vzniku byl v prvním patře secesního činžovního domu jeden byt. V éře komunismu brutálně a necitlivě rozdělen na tři jednotky. Klient koupil tato tři torza a stanovil jednoduché zadání: vytvořit opět jeden fungující celek, soudobé bydlení v symbióze s původním jádrem.
Cílem konceptu bylo zachovat hodnotné části historického originálu a minimem zásahů vytvořit nové kvalitní  prostředí pro bydlení na hranici soudobého a minulého. Jednoduchá dispoziční úprava umožnila dosáhnout současných standardů bydlení v celém bytě. Každá z částí stávajícícho konstrukčního trojtraktu je využita pro jinou funkci. Na východ jsou orientovány klidové části - ložnice a  pokoje se svoji intimitou. Uprostřed kotví hutný servisní "motor", obsahující  koupelny, toaletu, technickou místnost a všepropojující dřevěnou vstupní halu. V západní části  umožňuje probourání tří pokojů do jednoho velkorysého obytného prostoru vložit novou nezávislou prostorovou strukturu - Hada.
Had proplouvá secesním obalem, nechává mu dýchat a svým polotransparentním tělem dává vzniknout polopropojeným subprostorům a mikrosvětům. Ocelová kostra opláštěná pískovaným plexisklem obsahuje všechny potřebné funkce - kuchyni, sezení, úložné prostory, kompletní osvětlení, lednici, vinotéku, rozvody elektro, vody, vzduchotechniky, posuvné stěny pro oddělení části s televizí na separátní domácí kino... Díky tomu nebylo téměř nutné zasahovat během přestavby do stěn, dřevěných obložení a stropů s krásnými řemeslnými detaily.
Celková nálada se mění s denní i roční dobou podle toho, jaké světlo právě na objekt dopadá, kolik ho prostupuje dále či se odráží, kde jak a čím je had naplněn. Při pohybu prostorem se mění také dojmy - neustále se otvírají a zavírají různé průhledy, střídají se světelné nálady, mění se výškové i půdorysné souvislosti. Entita z přítomnosti tak levituje uprostřed historického kontextu a tvoří s ním synergický celek.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
prostor
krteczek
10.06.11 08:13
re
filip medek
10.06.11 01:30
Sebekázeň
Michala Hrnčířová
10.06.11 04:36
přístup
plesson
13.06.11 02:30
práce málo
YaM
16.06.11 08:36
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od PROGRES architekti