Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Byt k pronájmu, V luhu - Praha

Autor: Daniela Polubědovová
Adresa: V luhu, Nusle, Praha, Česká republika
Projekt: 2009 Realizace: 2010
Užitná plocha: 80 m² Obestavěný prostor: 232 m³

S odstupem několika málo let jsem měla možnost pokračovat na rekonstrukci dalšího z řady bytů pro pronájem v nuselské činžovní vile.
Vytvořit nový prostor, který by měl navázat na již vzniklé půdní byty, ale neměl by je ve svém výrazu přímo citovat, byl velmi zajímavý úkol.
Byt se nachází ve druhém nadzemním podlaží a oproti podkrovní rekonstrukci, má velkorysou světlou výšku, která sama o sobě předurčovala poměrně odlišnou atmosferu.
Při realizaci rekostrukce je důležité zpracovat energii minulosti, kterou dané místo má, posunout ji do současnosti a vytvořit prostředí, které odpovídá  potřebám dnešního života.
Stejně jako v podkrovních bytech se i v této rekonstrukci použitím skleněných příček dostalo denní světlo do dříve tmavých uzavřených částí bytu, a tím se velmi provzdušnil a otevřel.
Kuchyň s jídelnou je od obytného prostoru oddělena jen lehkým závěsem a spoluvytváří tak velký prostor s několika funkcemi, typický pro současné bydlení. Malý balkon, který dříve sloužil spíš k provozním účelům se podařilo změnou dispozice spojit s jídelnou a kuchyní.  Koupelna, i když je bez oken, je umístěna uprostřed dispozice, má po celý den denní světlo, které sem vniká přes skleněnou příčkou především ze sousední ložnice . Pro větší intimitu je možné pohled z ložnice do koupelny zcela uzavřít zatažením závěsu.Tvar zrcadla v koupelně je promítnut do grafiky na skleněné stěně a vytváří pomyslné okno, které umožnuje výhled přes pokoj do zahrady. V noci při umělém nasvícení tento nekonečný kruhový odraz v zrcadle evokuje měsíční svit.
Výběr materiálu byl ovlivňován typem budoucího bydlení, a s tím úzce souvisí i jeho cena. Kromě již zmíněných skleněných příček byly vybrány i obdobné levnější materiály jako v půdních bytech .Na stěnách v koupelně jsou použity voděodolné nátěry, vestavěný nábytek je tentokrát z borové překližky. Původní parkety se opět pouze obrousily, v místech doplnily a sjednotily mořidlem. Kresba borové prekližky je transformována na potisk folií aplikovaných na skleněných příčkách. Barevná kombinace jasné modré spolu s medovou barvou překližky připomíná  letní atmosféru moře, písku, nebe a polí.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 01.06.11
Návštěvnost: 68319 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
no rk 02.06.11 20:07
K nebydlení QComp 04.06.11 22:24
... to QComp 06.06.11 10:03
nezamrzí ani tak neznalost, jako zášť hk 06.06.11 10:43
Příjemné, svěží Matěj Koníček 07.06.11 17:04
len tak ďalej sd 26.10.11 19:52
Ja sa budem nestehovat takyarchitekt 27.10.11 08:19
preklizka zu 27.10.11 19:12
Odpověď-překližka / Díky Daniela Polubědovová 03.12.11 08:42
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.