Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Beyeler Foundation Museum

Autor: Renzo Piano
Adresa: Baselerstrasse 101, Riehen, Švýcarsko | mapa
Web: www.beyeler.com
Projekt: 1992 Realizace: 1993-97



Galerie Beyeler Fondation se nachází v Riehen na vzdáleném předměstí švýcarské Basileje. Z venku 130 metrů dlouhá budova, chráněna od okolního hluku zdí z argentinského porfyru, rudějšímu než je běžný místní pískovec, se podobá lodí ukotvené podél rušné ulice. Za vstupní branou se ocitnete v klidu krajinného parku anglického stylu, dříve soukromému pozemku vily z 19. století Berower.
Napravo, uprostřed skupiny stromů se nachází pavilon z kamene, bíle natřené oceli a skla. Jeho skleněná střecha s plochou asi 4000 m² se zdá jako by se vznášela nad čtyřmi rovnoběžnými zdi. Archaický charakter zařazuje zdi do topografie jako pozůstatky zapomenuté instalace, střecha muzea naopak zařazuje stavbu do moderní architektonické současnosti. Směrem k silnici střecha vyčnívá nad zdí jako sugestivní, nápadná zvlněná římsa, kolem snižujícího se vstupu se mění v nezvykle úzkou, předsunutou stříšku. Tady se zdi jakoby rozestupují a střecha běží volně dál. Je složena z několika hustě texturovaných ocelových nosníků pevně spojených uvnitř strukturové matrice stropu. Její sofistikovaná technologie 864 slunečních lamel umožňuje optimální přirozené světlo pro potřeby galerie.

"Přirozené světlo, často difuzované z vrchu, hraje neustále hlavní roli v mé práci. Světlo nemá jen intensitu, ale také vibraci, která je schopna zdrsnit hladký materiál a dát 3D kvalitu plochému prostoru." R.Piano



Severní a jižní fasáda z kouřového skla a východní strana zasklená po celé své délce 100 metrů propojuje exteriér s interiérem, přírodu s uměním. Uvnitř muzea se červeň porfyrových zdí mění v homogenní bílou plochu. Tu představují ve skutečnosti vertikální, sendvičově navrstvené plochy sádrových tabulí, v nichž jsou akumulovány služby budovy.
Pohybovat se Pianovou galerii je zážitek pro smysly. Postupujete po dubové podlaze nerušeně z jedné místnosti do druhé. Přirozené světlo je perfektní, živé, ale nepříliš pronikavé. Interiér je jasný, založený na výhledech.
Co mě opravdu dostalo byl výtah, který umožňuje přístup do občasných výstav v nižším patře. Píst zvedající plošinku tiše proplouvající mezi patry. To je asi jediné hmotné, co jste z něho mohli cítit. Skleněné opláštění jako by neexistovalo. Do detailu dokonalá konstrukce.
Jak Piano popsal svůj úkol?

"Muzeum by mělo interpretovat kvalitu sbírky a definovat její vztah s okolním světem. To znamená mít roli aktivní, ne agresivní."

Literatura

Autor: Ivana Boulaz, 01.01.15
Návštěvnost: 55739 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.