Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům v Aggstall

Autor: Hild und K Architekten | Andreas Hild, Dionys Ottl
Adresa: Aggstall, Německo | mapa
Investor: Barbara Gross, Dr. Berthold Schwarz
Realizace: 2000 Užitná plocha: 300 m²

Němci bývají často označování za chladné a pragmaticky uvažující. Na zdejší škole Bauhausu se mezi světovými válkami zrodil tzv. International style, v Česku označovaný jako funkcionalismus. My jsme vybrali projekt od mnichovského architekta Andrease Hilda, který ve svém domě použil snad všechno, co Bauhaus před osmdesáti lety zakazoval. Jeho přístup je tradiční, a přesto jsou výsledky moderní. V jeho domech lze nalézt zakódované motivy dokládající souhru klienta s architektem.



Na místě zchátralé usedlosti, kterou tvořily různé přístavby, měl vzniknout nový rodinný domek s 300 m² obytné plochy. Pozemek leží ve volné krajině. Stavební úřad má značný podíl na tom, že se navrhovaná stavby nesměla od rozměrů starého domu příliš měnit. Hřeben střechy se posunul mírně na jih, aby byl dům dobře osvětlen ze zahradní strany i v horním patře. Tím bylo také umožněno docílit při konstantní výšce hřebene dvě dostatečně vysoká patra. Vznikla tak asymetrická sedlová střecha s jednostranným přesahem hledající oporu v místní typologii.
Dům je klasickou zděnou stavbou z příčně děrovaných cihel s předezdívkou z plných cihel. Všechny vnitřní povrchy byly provedeny sádrovou omítkou. Klasická masivní stavba pokračuje i v konstrukci střechy: na nakloněný cihlový strop byla položena zateplena střecha. Pro krytinu byly vybrány už jednou použité dvoudrážkové tašky. Jejich nažloutlé zbarvení odpovídá tónu plavené fasády.
Půdorys se shoduje s významem jednotlivých místností řazených podél dlouhé chodby. Dům spočívá na soklu z eichstättských vápenopískových cihel a rozděluje pozemek na zahradní část a vstupní část s garáží a příjezdovým dvorem.
Nová fasáda je reflexí nad nepravidelností a hrou světla tradičních omítek. Vynalezli jsme plochu, která geometrizuje řemeslnou nahodilost a tím ji také činí stvořitelnou. Fasáda pak byla vyspravena lehce nažloutlou omítkou, která opakuje zbarvení střechy i soklu.
Autor: Petr Šmídek, 02.03.11
Návštěvnost: 24450 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.