Goldberger loft office

Goldberger loft office
Adresa: Perc utca, Budapešť, Maďarsko
Investor:Benedict & Helfer
Projekt:2009 - 2010
Realizace:2009 - 2010
Užitná plocha:290 m2


Maďarští architekti Zsanett Benedek a Daniel Lakos z ateliéru Tervhivatal stojí za návrhem interiérů kanceláří vybudovaných v podkroví bývalé textilní továrny Goldberger v Budapešti.

Prostor podkroví byl rozdělen do menších kanceláří a zasedacích místností pomocí boxů tvořených ocelovou konstrukcí a sádrokartonem. Boxy v prostoru levitují a v mezerách mezi nimi vznikly spojovací komunikace. Boxy jsou buď pevně připojeny k podlaze, nebo jsou volně plovoucí. Klenutý historický strop vytváří k boxům zajímavý kontrast.

Jeden z boxů visí přímo ze stropu a slouží jako pracovní stůl. Byl navržen Wandou Reich.

Struktury boxů osvětlují skrytá LED-svítidla. Ty se uplatňují zejména v noci. Počítá se s tím, že prostor kanceláří bude využíván i jako místo pro konání oslav a schůzek. Na zakrytí vodovodního a elektrického vedení u stěn kanceláře využili architekti oblázky.

Struktury vytvořené pomocí bílých boxů slouží správci místnosti, recepci před vchodem, malé zasedací místnosti a velké zasedací místnosti, která je doplněna odkládacím pultem. Z důvodu  komfortního vyžití kancelářských prostor jako večerního klubu je jeden z boxů navržen jako samostatný bar s obsluhou. Podlahy boxů jsou pokryty šedým linoleem. Na podlaze celé místnosti se nachází leštěný beton.

Světlá výška podkrovního prostoru je zhruba 5 metrů. Celková plocha kanceláří je cca 300 m2. Klient vyžadoval oddělené místnosti pro různé pracovní situace. Zabývá se tvorbou internetových reklam, všech druhů grafických a reklamních materiálů. V jednom z boxů je oddělení programátorů, druhý je vyhrazen pro grafické práce atd.

Klient potřeboval oddělená pracovní místa pro různé druhy médií, ale zároveň odmítal konvenční buňkové řešení se sádrokartonovými příčkami a stísněnými místnostmi. Chtěl něco mimořádného.

Je náhoda, že náš koncept boxů a nové logo klienta - rotující krychle – jsou si podobné. V identitě klientovy společnosti znamená krychle sama o sobě velmi hodně. Jejím prostřednictvím klient demonstruje komplexnost svých služeb – nabízí pro jiné firmy řešení logistických problémů, organizace práce, mezilidských vztahů atd. Projekce tohoto programu představuje rotující krychle. Krychle odhaluje nejvíce relevantních informací o činnosti majitelů kanceláře.

Myslíme si, že podobné prostorové řešení, jaké jsme použili v návrhu kanceláří v podkroví, dnes používá mnoho architektů. Je založeno na modernistickém plynutí prostoru a současné integraci uzavřených objemů v prostoru. Ve výsledku nemůžete jednoznačně odpovědět, jestli se nacházíte uvnitř nebo vně.

Snažili jsme se zachovat maximum z původní substance domu - klenutý strop, výklenky, stará kastlová okna atd.

Období samotného návrhu bylo velmi krátké. Nakreslili jsme plány během několika týdnů. Následovaly konzultace s dodavateli o realizaci a detailech. Byli jsme překvapeni, že se vše zrealizovalo podle našich prvotních představ.

Přátelé klienta jsou designéři a pomáhali mu také při zařizování kanceláří. Navrhli interiéry boxů, vybrali nábytek a vymysleli několik dalších velmi dobrých nápadů, například zavěšený box v zadní kanceláři. Wandy Reich a její kolegyně Noémi Varga tak mají velký podíl na výsledné podobě kanceláří.
0 komentářů
přidat komentář