Koechlin Haus

Koechlin Haus
Adresa: Rütiring 40, Basilej, Švýcarsko
Realizace:1993-94


Ještě než se začal švýcarský ateliér zabývat fasádami a materiálovými variacemi, vyšla z jeho dílny pozoruhodná ukázka návrhu individuálního bydlení. Celá akce se odehrála v Riehen. Městečko Riehen, dnes již předměstí Basileje, se vyznačuje dramatickými výškopisnými poměry, které jsou ideální pro stavbu rodinných domů a vil movitějších Basilejanů (mj. Pierra de Meurona, kterého jsme měli možnost navštívit i vevnitř, P.Š.). Prostě typický zelený satelit.
Parcela Koechlinova domu je strašná. Obrovský výškový rozdíl, malá plocha. Pravděpodobně pod vlivem těchto souvislostí navrhli architekti do dispozičního středu vily velkorysé atrium. Tento prostor rozšiřuje stísněnou zahradu za domem a plynule ji tak vtahuje až do interiéru. V chladných měsících je atrium uzavřeno posuvnými skleněnými stěnami a funguje jako zimní zahrada. Za zajímavost lze jistě považovat fakt, že přístup do domu obstarává podzemní chodba.
Vnější výraz vily je utvářen cementovým barveným pláštěm a velkorysými výplněmi otvorů. Při vnímání vnějšího pláště vily se nevyhnete pocitům drsnosti a surovosti, nicméně v tomto domě jde především o vnitřní provoz, který je výborný.
Ne vždy je snažení architektů plně pochopeno. Nedlouho po dokončení musel projít dům úpravou. Asfaltové podlahy nejsou pro všechny ideální. (za tuto informaci děkuji panu arch. Oplatkovi, P.Š.)
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Herzog & de Meuron