Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dom K

Autor: n/a | Benjamín Brádňanský, Víto Halada
Statik: Sabah Shawkat
Adresa: Muránska, Tisovec-Pod železnicou, Tisovec, Slovensko | mapa
Investor: soukromá osoba
Realizace: 2008 Zastavěná plocha: 140 m²

Technicky je stavba odstraněním a nahrazením stavebně a funkčně nevyhovujícího původního zastřešení a stropu rodinného domu. Původní dům vznikl před desítkami roků přestavbou a dostavbou jiného objektu. V původním domě bylo stavbně, prostorově a tvarově zároveň několik domů jako důsledek heterogenity názorů jeho stavitelů v různém čase projevených v různých podobách.

Požadavkem bylo vytvoření takového zastřešení, které by umožnilo ve vzniklém prostoru organizaci funkcí bydlení - spaní, pobyt pro tři děti a hygiena za použití konstrukce dřevěného krovu.

Řešení zastřešení nevzniklo nezávisle jako autorské rozhodnutí odvolávající se na tradici nebo anebo intuici, ale je výsledkem mísení a vyvažování zvolených parametrů. Kromě parametrů vyplývajících z funce (počet osob, plochy, objemy, výšky) byly do tvarování střechy zapojeny parametry okolí, orientace, konstrukce, materiálu a napojení.

Parametr funkce/osoby definoval potřebný počet a poměry velikosti prostorů, zároveň stanovil minimálně akceptovatelné podchodné výšky skloněných rovin. Parametr okolí zahrnoval vztah zastřešení k zvýšené části pozemku, kterého největší část pokračuje v jižní straně domu přiléhající loukou, potokem a částí kopce. Cílem manipulace s těmito parametry bylo maximální naplnění vztahu zastřešení - pozemek. Parametr orientace zohledňoval vztah domu a dráhy slunce. Cílem manipulace s tímto parametrem bylo minimalizování přehřívání interiéru zastřešení sluncem v létě při zachování dobrých světelných podmínek. Parametr konstrukce a materiál omezoval rozpony a sklony rovin zastřešení podle maximálních a optimálních podmínek tak, aby se mohl použít dřevěný krov a plechová krytina. Parametr napojení zohledňoval existující vazby mezi starým domem a novým zastřešením. Jeho úlohou bylo minimalizovat změny v staré části využitím již existující polohy schodiště a sítí vody a kanalizace.

Parametr okolí umístil místnosti tak, aby měly s tímto prostředím co nejtěsnější a nejlepší kontakt - na okraj jižní hrany domu. Zabezpečení dobrého vizuálního kontaktu s okolím a požadavek nepřehřívání interiéru spolu s požadavkem stanovených minimálních podchodných výšek vyloučil použití střešních oken a zdvihl okraj střechy a podezdívky na jižní a západní straně nad hranou vizuálního kontaktu stojící osoby. Umístění hygieny na hranu západní a severní strany domu bylo podmíněné možnostmi nejjednoduššího připojení na existující sítě. Prostorové řešení hygieny je v logice řešení místností,  tedy zdvižení hrany střechy. Severní hrana střechy se držela na co nejnižší úrovni, aby se rovina zastřešení vyhla slunečním paprskům a zabezpečil se sklon odvodnění. Parametru funce a konstrukce rozřezal rovinu na místech spojů vnitřních prostorů a transformoval výšky nad těmito spoji. Hrany střešní roviny na spojení místnost - místnost se zdeformovaly tak, aby se mohla použít konstrukce dřevěných krokev a kleštin s ocelovými nosníky v úžlabích, výška hran střešní roviny na spojeních místnost - exteriér stoupá a klesá - přizpůsobila  se vnitřní logice konstrukce zastřešení nad jednotlivými prostory a rozmístěním funkcí. Výšky se v prostoru  neustále mění a umožňují "ubytování" různým funkcím podle optimální nebo maximální náročnosti. Prostory mají dvě různě sklonené roviny zastřešení - "studenou" i "teplou" část střechy.

Celá konstrukce zastřešení je uložena na obvodovém železobetonovém věnci a nezasahuje do vnitřního prostoru žádným jiným prvkem krom prvku táhla - kleštin.

Později, v procesu komunikace s klientem se vnitřní prostor dál diferencoval. Na severní straně v hůře podchodném prostoru vznikl sklad a velká mísnost se na žádost dětí rozdělila.


Malý dom s veľkou strechou

Ateliér bbha alebo n/a tvoria dvaja pedagógovia Katedry architektúry na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Benjamín Bradňanský je absolventom Fakulty architektúry STU a momentálne vedie jeden z troch ateliérov katedry popri Imrovi Vaškovi a Jánovi Bahnovi. Vít Halada skončil magisterské a doktorandské štúdium architektúry na Vysokej škole výtvarných umení. Oboch architektov nespojili len spoločné súťažné projekty ešte s voľným a premenlivým zoskupením IVA a spolupráce so zahraničnými firmami, ale predovšetkým záujem o súčasné metódy navrhovania, ktorého výsledky bolo možné sledovať už niekoľko semestrov tak na prieskumoch študentských práč, ako aj na workshopoch a seminároch doma i v zahraničí.

K dom je jednou z prvých realizácií ateliéru v Tisovci. Pôvodné zadanie, ktoré smerovalo k obnove sedlovej strechy jednopodlažného domu po viacerých prestavbách a k vybudovaniu podkrovia sa práve vďaka overovaniu parametrickej metódy zmenilo na nadstavbu rodinného domu v hybridnej neúplno poschodovej a súčasne nie čisto strešnej krajine. Pôvodne jednoduchá úloha, ktorá sa v heterogénnom a v zásade nearchitektonickom prostredí Tisovca technologicky riešila takmer vždy priamočiaro odvolaním sa na tradičné materiály a postupy a tvarovo zasa rozptylovejšie poukazom na kontext sedlových, manzardových a plochých striech, získala priberaním ďalších aspektov a súvislostí nové podoby komplexnosti. Architekt bol síce odjakživa postavený pred základnú úlohu ako zladiť mnohotvárne determinácie do zmysluplného celku, ale parametrické navrhovanie modifikuje aj postavenia samého architekta v tomto procese a mení naše predstavy o architektúre. Architektúra prestáva v konečnom dôsledku podliehať zaužívaným pravidlám a estetickým kritériám a stává sa predovšetkým výskumom, do ktorého zasahuje spolu s klientom predovšetkým počítač a jeho možnosti.

Architekti podľa ich vlastných slov pracovali s množstvom parametrov, ktoré roztriedili do viacerých skupín:  programu alebo funkčnej náplne, kontaktu s okolím, orientácie alebo energetickej náročnosti, konštrukcie a materiálov, prepojenia s existujúcou stavbou, participácie užívateľov. Niektoré parametre z týchto skupín boli určené jednoznačne ako napríklad drevený krov a plechová krytina, iné variabilnejšie ako napríklad energetická náročnosť a orientácia na svetové strany a niektoré sa parametrizovali zrejme pomerne zložito ako v prípade participácie. Parametre sa v procese navrhovania optimalizovali získavali špecifické váhy. Ich pôsobenie bolo súčasne iniciačné a obmedzujúce: paramatre zo skupiny orientácie a energetickej náročnosti vylúčili podkrovie a okna v streche, ale súčasne podnietili zdvihnutie okrajov strechy na západnej a južnej strane. Parametre materiálov a konštrukcie v synergii s parametrami participácie zasa spôsobili, že spolupôsobenie všetkých skupín nesmerovalo k vlnovým komplikovaným povrchom, ale k fazetovaniu strešných rovín, a tým aj obvodových stien a stropov či podhľadov. Architekti v tomto zložitom dianí parametrického navrhovania síce určovali špecifické váhy (severojužnú orientáciu nebolo možné nijako obísť), ale definitívne tvarovanie už neovplyvňovali, ale skôr kontrolovali a spätne overovali. Preto je ich postavenie ambivalentné: na jednej strane stoja mimo procesu navrhovania, z druhej strany môžu do jeho priebehu vstúpiť ako jeden z jeho parametrov.

Výsledok parametrického spôsobu navrhovania môže paradoxne vyústiť do štýlových či retroštýlových alúzií (nadstavba a strecha je kubistickejšia ako kubizmus), ale tvar a priestorová distribúcia a členenie nie sú výsledkom ani večnej architektonickej logiky ani prchavej módy. Práve naopak sú rezultátom orchestrácie mnohotvárnych požiadaviek, z ktorej môže aj pôvodne malý dom získať ešte jedno podlažie a veľkú strechu. Pod ňou sa ukrýva vlnovito plynúci priestor, ktorého jednou z možných konfigurácii je vejárová segmentácia L-tvarov okolo vertikálnej komunikácie. Nový dom je napokon domom mnohých tvári len zdanlivo reagujúcich ad-hocovo na spomínané nehomogénne prostredie.

Marian Zervan (psáno pro časopis ARCH 12/2008)



















původní stav
původní stav

Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Milan Domkář, 18.04.11
Návštěvnost: 61511 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
krytina Matúš Pajor 27.04.11 01:24
Po prohlédnutí fotek mne můj vlasní cynizmus ponoukl, gallina-scripsit 27.04.11 16:18
divné šárka 28.04.11 19:34
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Listopad 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.