Vila v Szentendre

Vila v Szentendre
Projekt:2006
Realizace:2010
Užitná plocha:181 m2
Zastavěná plocha:177 m2
Plocha pozemku:1774 m2


foto: Tamás Bujnovszky
Maximalismus z Maďarska
Vila se nachází ve venkovském kontextu na předměstí Budapešti, zhruba 20 kilometrů od jejího centra. Rozkládá se na mírně svažitém jihovýchodním pozemku na úpatí Szarvas-hegy (Jelení vrch). Nádhernému panoramatickému výhledu z vily kraluje řečiště Dunaje.
Vila slouží jako obydlí rodiny architekta Lájoše Kuknyó. Ten začal koncipovat plány na realizaci vlastní vily během prací na rekonstrukci kina Broadway postaveného v Budapešti ve stylu Bauhaus v roce 1938. Není náhodou, že nedávno dokončená vila v sobě odráží meziválečného modernistického ducha s plochými střechami, terasami, celkovým materiálovým a kompozičním řešením. Architektura vily se inspiruje jednak v díle Miese van der Rohe, jednak Franka Lloyda Wrighta.
Dispozice vily je jednoduchá a logická. Vnitřní prostor je zaplaven světlem pronikajícím skrz velké prosklené posuvné stěny. Ty kromě světla také opticky propojují okolní nádhernou přírodu s interiérem vily. Přízemi vily má otevřený společenský charakter, v patře se nachází soukromá obytná část s pokoji pro tříčlennou rodinu. Honí patro je doplněno o velkorysou terasu.
V interiéru vily se snoubí modernistická jednoduchost a účelnost s přírodními materiály – dřevem, krémovou kůží, žulou, omítkou. Ústřední prvek interiéru – žulový blok – odděluje jídelnu od obývacího pokoje. Kvalita detailů, perfektní zpracování nerezové oceli, atypické rámy oken a dveří – to vše je podřízeno celkové architektonické koncepci vily. Modernistický duch se propsal jak do celkové kompozice vily, tak do detailů.
Vila postavená na začátku 21. století čerpá inspiraci z toho nejlepšího, co se v architektuře v minulém století událo – od mediteránní estetiky přes wrightovskou organiku až k high-tech. Architektonickým stylem vily je maximalismus.
Viktória Szépvölgyi
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
vila Tugendhad 21 storočia
Lamik
14.04.11 08:45
Nádhera:-) skvost!
Petra Polanská
14.04.11 08:24
páni!
Petr
14.04.11 09:28
Z tohoto domu jsem unaven
Milhaus
14.04.11 02:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Architéma