Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Mateřská škola Sighartstein

Autor: kadawittfeldarchitektur | Klaus Kada, Gerhard Wittfeld
Adresa: Sighartstein, Rakousko
Investor: město Neumarkt am Wallersee
Náklady: 1 200 000 Euro Realizace: 2008-09
Soutěž: 2003 Obestavěný prostor: 830 m³

„První dojmy z návštěvy pozemku na okraji obce obklopené zelenými loukami a poli nás přivedly na nápad skulpturálně ztvárněné fasády vyzvednuté nad okolní trávník. Hlavním poznávacím znamením školky jsou předimenzovaná travní stébla.“
V přízemí dvoupatrového kvádru se nachází hrací místnosti pro dětské družiny s bezprostředním přístupem na terasu a do zahrady. V horním chráněném podlaží se nachází místnosti pro nejmenší děti od jednoho do tří let. Střed budovy tvoří víceúčelová hala sloužící jako hlavní komunikační centrum pro děti a pečovatele. Toto místo umožňuje různé funkční využití a také jako náhradní hrací plocha při špatném počasí. Místnosti jednotlivých družin jsou umístěny na jižní straně s bezprostředním přístupem na terasu a do zahrady. Mezi společnou halou a hracími prostory jsou umístěny obslužné místnosti jako šatna, hygienické zázemí a komora. Na východě se nalézají vedlejší provozy jako personální oddělení, vedení, odpočinková místnost a jídelna. Jako reakce na 'travnatou fasádu' jsou také v interiéru použity různé odstíny zelené barvy.
„Pro mateřskou školku tvořící první stupeň ve vzdělávacím systému jsme zvolili zelenou barvu, která je 'barvou života, mládí a jara'. Barevně-filosofický účinek zelené přitom hraje významnou roli. Zelená působí uklidňujícím a harmonizujícím dojmem. Zelená přitom podporuje vlastnosti jako ochota pomáhat, trpělivost, toleranci a spokojenost.“
Zasklené plochy přes celou výšku přízemí propouští dostatek světla do hracích místnosti jednotlivých družin. Naproti tomu horní podlaží, které je kryté předsazenou ornamentální fasádou, má nabídnout v místnostech pro nejmenší děti zcela jinou a více chráněnou atmosféru.
Autor: Petr Šmídek, 31.03.11
Návštěvnost: 56698 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
.. .. 31.03.11 20:45
otázka bezpečnosti není vůbec řešena Irena H. 07.04.11 10:17
měřítko??? Petra Šilberská - Atelier Prostory 27.04.11 16:30
schody vga 28.04.11 07:04
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.