Vila Hluboká

Vila Hluboká
Autor návrhu zahrady:Ing. Zdeněk Sendler
Projekt:2008
Realizace:2008-10
Užitná plocha:465 m2
Zastavěná plocha:295 m2


Pozemek ze tří stran obklopený vzrostlými stromy se nachází na jihovýchodním svahu nad mohutně meandrující Vltavou. Sklon pozemku je až k terénnímu zlomu střední, od něj pak prudce padá dolů k řece. Situování domu na nejvyšší úroveň pozemku umožnilo nejen nádherný výhled na meandr, ale i dálkové výhledy na celou protilehlou pánev.
Zadáním bylo navrhnout rodinnou vilu s veškerým vybavením pro rodinný život, relaxaci i s pra- covními prostory. Velmi složité zakládání na nestabilním svahu výrazně promluvilo do půdorysného tvaru domu.
Pohled dolů na řeku vyvolával představy prvorepublikových bílo-modrých výletních parníků, kterak brázdí hladinu řeky. Jejich nautické prvky jsme poté vkomponovali do tvaru domu.

Vlastní dům tvoří tři lapidární bílé hladké kvádry gradující výškově z horizontálního na vertikální. Hlavní osa gradace míří čistě na jih, tedy úhlopříčně pozemkem. Nejnižší kvádr s půlválcovou plochou a moniérkou se zábradlím připomíná záď parníku. V tomto kvádru je situována bazénová hala a zastřešené garážové stání s kruhovým otvorem. Na střešní terase jsme navrhli rozlehlou vegetační zahradu, z níž je možné sestoupit prostorově zakřiveným betonovým schodištěm přímo do zahrady. V přízemí středního kvádru je situována část společenská a technická, v prvním podlaží potom část soukromá zahrnující pokoje a především rozlehlou multifunkční obytnou halu s přímým výstupem prosklenou stěnou do zahrady na terase. V nejvyšším patře, které symbolizuje kapitánský můstek jsou situovány pracovny. Prosklenými stěnami, které jsou stíněny slunolamem pro nerušený výhled je výstup na horní rozlehlou terasu s úžasným dálkovým výhledem.
Celý dům je opatřen hladkou bílou omítkou, veškeré okenní rámy, ocelové zábradlí, dveře a vrata jsou v modré barvě odstínu navy-blue.
Úpravu celého pozemku s jezírkem a kamenným amfiteátrem navrhl Ing. Zdeněk Sendler, bohužel její provedení bylo od návrhu značně modifikováno.

Více staveb od artVilla s.r.o.