Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Vila Hluboká

Autor: artVilla s.r.o. | Vladimír Hipper
Autor návrhu zahrady: Ing. Zdeněk Sendler
Adresa: Hluboká nad Vltavou, Česká republika
Projekt: 2008 Realizace: 2008-10
Užitná plocha: 465 m² Zastavěná plocha: 295 m²

Pozemek ze tří stran obklopený vzrostlými stromy se nachází na jihovýchodním svahu nad mohutně meandrující Vltavou. Sklon pozemku je až k terénnímu zlomu střední, od něj pak prudce padá dolů k řece. Situování domu na nejvyšší úroveň pozemku umožnilo nejen nádherný výhled na meandr, ale i dálkové výhledy na celou protilehlou pánev.
Zadáním bylo navrhnout rodinnou vilu s veškerým vybavením pro rodinný život, relaxaci i s pra- covními prostory. Velmi složité zakládání na nestabilním svahu výrazně promluvilo do půdorysného tvaru domu.
Pohled dolů na řeku vyvolával představy prvorepublikových bílo-modrých výletních parníků, kterak brázdí hladinu řeky. Jejich nautické prvky jsme poté vkomponovali do tvaru domu.

Vlastní dům tvoří tři lapidární bílé hladké kvádry gradující výškově z horizontálního na vertikální. Hlavní osa gradace míří čistě na jih, tedy úhlopříčně pozemkem. Nejnižší kvádr s půlválcovou plochou a moniérkou se zábradlím připomíná záď parníku. V tomto kvádru je situována bazénová hala a zastřešené garážové stání s kruhovým otvorem. Na střešní terase jsme navrhli rozlehlou vegetační zahradu, z níž je možné sestoupit prostorově zakřiveným betonovým schodištěm přímo do zahrady. V přízemí středního kvádru je situována část společenská a technická, v prvním podlaží potom část soukromá zahrnující pokoje a především rozlehlou multifunkční obytnou halu s přímým výstupem prosklenou stěnou do zahrady na terase. V nejvyšším patře, které symbolizuje kapitánský můstek jsou situovány pracovny. Prosklenými stěnami, které jsou stíněny slunolamem pro nerušený výhled je výstup na horní rozlehlou terasu s úžasným dálkovým výhledem.
Celý dům je opatřen hladkou bílou omítkou, veškeré okenní rámy, ocelové zábradlí, dveře a vrata jsou v modré barvě odstínu navy-blue.
Úpravu celého pozemku s jezírkem a kamenným amfiteátrem navrhl Ing. Zdeněk Sendler, bohužel její provedení bylo od návrhu značně modifikováno.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 22.03.11
Návštěvnost: 59580 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Červenec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.