Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Richmond Place

Autor: Boyd Cody Architects
Adresa: Richmond Place 10, Rathmines, Dublin, Irsko | mapa
Náklady: 250 000 Euro Projekt: 2004
Realizace: 2005 Užitná plocha: 110 m²
Plocha pozemku: 122 m²

Dům se nachází na malém prominentním rohovém pozemku na křižovatce Mountpleasant Avenue a Richmond Place v památkově chráněné oblasti v blízkosti historického centra Dublinu. Jednoduchý návrh nahrazuje původní objekt, který zde stál. Dům s trojicí samostatných podlaží tvoří dvě ložnice, dvě koupelny, kuchyně, zázemí a obývací pokoj s jídelnou. Dům si uchovává charakter okolních terasovitých domů, přičemž je výraznou odpovědí na obtížné prostorové uspořádání pozemku a okolní kontext, zejména pak v případě štítového zakončení domu naproti Mountpleasant Square.
Záměrem bylo obestavět celý pozemek, zvětšit půdorysnou stopu a vizuálně rozšířit obytnou plochu do venkovních dvorů vytvořených na každé straně. Výslednou podobu domu určil především tvar pozemku. Od trojúhelníkového tvaru pozemku se zakřivenou stěnou podél Richmond Place dům přejímá ze severní a jižní strany hraniční čáry a zarovnává stěny s přiléhajícími terasami na východě a západě. Výsledný tvar je dvakrát vykrojený, aby vytvořil zhuštěné prostory vepředu u vstupu a pak jeden menší v zadní části. Kvůli udržení nízké výšky zástavby celého bloku směrem do Richmond Place je obývací pokoj zapuštěný 750mm do země, čímž sleduje přirozený sklon terénu napříč pozemkem.
Dům využívá jednotlivé části, aby vytvořil řadu vzájemně propojených ale současně oddělených prostorů o různých výškách i rozměrech, čímž při procházení domem vznikají zhušťující a rozvolňující scenérie. Hlavní ložnice směřuje do schodiště osvětleného prostřednictvím střešního světlíku. Také další části domu vytváří plynulý tok spojující obývací pokoj se spodní kuchyní, která je umístěna u vstupního podlaží s výhledem přes pracovnu na obývací pokoj. Betonová pracovní deska vznikla protažením okolního terénu do budovy. Venkovní plášť domu tvoří režné zdivo, které se přímo odkazuje k sousedním domům. Anodizovaná hliníková okna lícují s venkovním pláštěm, aby zdůraznily napětí celkové formy s výraznou dvojicí zapuštěných vstupních bodů. Paleta materiálů použitých uvnitř je velmi prostá: bílý dub v obslužných částech, beton, omítka a pryž v obytných částech vytvářejí v interiéru jasně čitelnou uniformitu.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 14.03.11
Návštěvnost: 44294 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
Pre mňa úchvatné Martin Laho 14.03.11 21:54
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.