Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obchodní centrum PORT

Autor: Petr Pinkas, Jan Žalský
Spoluautor: Pinkas Žalský architekti
Výtvarná spolupráce: Tereza Šmahová, Moot
Adresa: Čáslavská 1247, Chrudim, Česká republika | mapa
Realizace: 2007-09 Zastavěná plocha: 630 m²
Obestavěný prostor: 6200 m³

Rekonstruovaný objekt sloužil v dobách svého vzniku jako jeden ze vstupních objektů národního podniku Transporta Chrudim, významného podniku těžkého strojírenství, vyrábějícího převážně výtahy a eskalátory. V domě měly sídlo také podnikové Lidové milice.
Záměrem rekonstrukce bylo změnit původně kancelářské členění dvoupodlažní zchátralé stavby na stavbu k obchodním účelům.
Vnitřní plochy objektu byly rekonstruovány na nájemní plochy bez konkrétního určení. Autoři předpokládali z dostupných informací vznik prodejny drobné strojní a zahradní techniky.
Byly kompletně vyměněny vnitřní nosné konstrukce stavby. Nové stropy, pilíře, schodiště a   výtahová šachta byly zhotoveny z pohledového železobetonu.
Obvodové nosné zdi zůstaly zachovány, umístění nových okenních otvorů částečně vychází z původního členění fasády, některá okna jsou však zcela nově umístěná.
Do objektu je směrem z ulice Čáslavské navržen nový krytý vstup se schodištěm do dvorany a také drobná trafika.
Dominantním prvkem vnitřních prostorů je dvoupodlažní dvorana s vloženou výtahovou šachtou a masivním betonovým schodištěm.
Dvorana je osvětlena horním severním osvětlením okny v druhém podlaží.
Jižní a východní fasáda stavby je kromě rastru velkých černých okenních ploch členěna i stříbrným dekorem na šedém podkladu, který dle různého úhlu pohledu pozorovatele a úhlu dopadu slunečního svitu výrazně mění barvu a lesk.
Fasáda objektu je tak stále v pohybu, mění se dle denní doby i oblačnosti.
Dekor na fasádě byl realizován ve spolupráci s designérkou Terezou Šmahovou ze studia Moot.
Interiér stavby je realizován ze železobetonových konstrukcí, které jsou doplněny betonovými podlahami, bílými omítkami, rozvody vzduchotechniky a černými kovovými prvky.
Výsledný strohý výraz měl být neutrálním podkladem pro uživatelskou vrstvu konkrétního nájemníka.
Objekt byl nakonec pronajat vietnamskému obchodníkovi se smíšeným zbožím.
Původní vrstva stavby ve spojení se všeobjímající vrstvou barevného zboží vytváří mnohdy až překvapivý surrealistický střet dvou zcela odlišných estetik.

Literatura

Projekt
Fotografie
Tomáš Souček
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 02.04.11
Návštěvnost: 46789 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.