Rodinný dům v Říčanech

Rodinný dům v Říčanech
Stavební parcela se nachází v místě s rekreační zástavbou z první poloviny 20. století. Z té doby pochází i kvalitní založení zahrady, které se stalo hlavním impulsem pro koupi pozemku. Dominantou zahrady jsou obrovské převislé buky, které ji z jihu uzavírají. Atraktivitu pozemku zvyšuje potok Rokytka, tvořící nejdelší (východní) hranici. Od západu pozemek lemuje místní komunikace. Celá oblast pomalu mění charakter, poměrně velké pozemky s novými domy budou ideální pro příměstské bydlení v kvalitní vzrostlé zeleni.   
Hlavním motivem projektu, kolem nějž je dům jakoby obstavěn, se stala k jihu a východu otevřená veranda, přímo navazující na kuchyň. Kuchyňská linka svým umístěním i funkcí připomíná bar, tvořící jemnou hranici mezi interiérem a exteriérem. Veranda naopak dřevěným obkladem stropu, zdí i podlahy prostupuje do interiéru. V letních měsících se tak veranda stává součástí jídelny a kuchyně, půdorys domu se zvětšuje a je nově ohraničen rámy se slunečními žaluziemi.
Dispozice vychází z klasického schématu bydlení pro 4 osoby, kdy přízemí tvoří vstup, šatna, prádelna, pracovna nebo pokoj pro hosta, kuchyň, jídelní kout a obývací pokoj. V patře jsou pak tři ložnice, šatna  a koupelna. Na střeše obývacího pokoje je pochozí terasa, přístupná z ložnice rodičů. Chodba před ložnicemi dětí je oddělitelná a může se stát součástí dětských pokojů.
Zcela odděleně od domu se nachází stání pro dva vozy, postavené na severní hranici a doplněné o sklad zahradního náčiní a sportovních potřeb. Kůlnu a přístřešek nad auty tvoří lehká dřevěná konstrukce zastřešená vlnitým laminátem.
9 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
žaluzie
havlickovi
10.03.11 09:21
to Dan Šeda- okno
Michal Schwarz
11.03.11 10:45
....ta kuchyň
majitel
14.03.11 08:12
to havlickovi.....žaluzie
majitel
14.03.11 08:01
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Jan Forman, Michal Schwarz