Dům současnosti

Haus der Gegenwart

Dům současnosti
V roce 2001 se uskutečnila soutěž na 'Dům současnosti', v niž zvítězil návrh 'Cast House' hamburského architekta André Poitiers, projekt 'Pěkné časy, špatné časy' od mnichovského ateliéru Allmann Sattler Wappner skončil na druhém místě, ale získal také ocenění nakladatelství Süddeutsche Zeitung, a třetí místo obsadila vídeňská kancelář Ortner & Ortner s projektem 'Box'. Soutěžní podmínky vyžadovaly, aby dům stál na okraji evropského velkoměsta a náklady na výstavbu nepřesáhly 250000 Euro.
O čtyři roky později vznikl v rámci Bundesgartenschau 2005 u veletržního areálu Riem na východním okraji Mnichova dům podle návrhu Allmann Sattler Wappner. Dům, který je společným projektem města Mnichova, Bavorské zemské péče a časopisu Süddeutsche Zeitung, má být veřejně přístupný a sloužit jako diskuzní fórum a výstavní místo.
Architekti na pozemku o rozloze 500m² vybudovalo dvoupodlažní dům s trojicí samostatných přízemních prostorů, které mají svůj vlastní vstup a soukromý venkovní prostor. Horní patro tvoří společný obytný prostor. Podle autorů se má „dům ptát po tradičních konceptech bydlení, podněcovat zamyšlení a vzbuzovat protesty.“
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Allmann Sattler Wappner Architekten