Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Obnova vstupní budovy v areálu NKP Dolu Michal v Michálkovicích

Autor: Ateliér Filandr | Václav Filandr
Adresa: Michálkovice, Ostrava, Česká republika | mapa
Web: www.dul-michal.cz
Investor: Národní památkový ústav
Realizace: 2009-11

Administrativní budova s cechovnou a řetízkovými šatnami je původním objektem z doby přestavby dolu v letech 1913-15. Vstupní část půdorysného tvaru L byla přistavěna po r. 1956 (plány z let 1955-56). Sloužila jako šatny a koupelny žen a kanceláře a zázemí pro Lidové milice.
Vstupní část administrativní budovy byla po ukončení provozu dolu a následných nevhodných přestavbách několika kanceláří, provedených v rámci několikaletého užívání soukromou firmou na začátku 90. let 20. století opuštěna. Po složitých majetkových převodech patří NPÚ, realizoval její obnovu a využití pro potřeby instalovaného objektu Důl Michal / Petr Cingr a územního pracoviště.
Pro potřeby NPÚ byly v patře vytvořeny kance- lářské prostory, byt správce a v přízemí je vytvo- řena hospoda se zázemím a vstupní část do NKP-Důl Michal je vybavena prodejnou vstupenek.
Maximálně byly zachovány původní materiály a vybavení prostor (podlahy, el. skříně, zařizovací předměty, el. vypínače apod. z doby vzniku objektu).

V prodejně vstupenek je vytvořen prodejní pult, skříňky pro zázemí personálu, skříňky pro uložení zavazadel návštěvníků a výstavní vitríny pro propagační a informační materiál. Šedě mořené dřevo nábytku je doplněno o čiré sklo, výstavních vitrin. Skleněný prodejní pult obsahuje velké kusy černého kamenného uhlí. Vše je doplněno černými osvětlovacími tělesy a šedou protiskluzovou stěrkou na podlaze.

Hospoda je umístěna v prostoru bývalých ženských sprch dolu. Zde byl určující striktní požadavek Národního památkového ústavu na zachování a zviditelnění původních žlutých bělninových obkladaček na stěnách ve stavu, v jakém se zachovaly – i s vysekanými kusy a pásy, které byly kdysi zatřeny pálenou cementovou omítkou. Tomuto určujícímu elementu byl podřízen celý barevný koncept prostoru. V podstatě světle žlutá je jediná barva v tomto prostoru, jelikož bílá, černá a šedá nejsou barvami. Šedá stěrka na podlaze, šedý nábytek – lavice, stoly a židle a výčepní pult jsou doplněny sklem a surovým železem na nohách stolů, věšácích a konzolách polic v zázemí. Pod neupravovanými pozinkovanými rourami klimatizace je umístěn bílý rošt z ocelových profilů, který kdysi nesl rozvody vody a sprchy, je využit pro umístění důlních osvětlovacích těles a zářivkové linie. Zázemí výčepu bude doplněno o chladící vitriny, výčepní stůl o pípu, která bude umístěna v místě nad kusy černého uhlí uzavřené ve skleněné krabici obdobně jako v prodejně vstupenek.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 03.03.11
Návštěvnost: 63225 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
no fuj Martin Cviček 03.03.11 11:15
Proč fuj? Václav Filandr 04.03.11 19:00
perfektní Radek Leskovjan 14.04.11 11:10
Proč fuj? Pablo 14.04.11 11:44
Fuj werlik 13.09.11 14:36
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.