Rodinný dům Rychvald

Rodinný dům Rychvald
Projekt:2008-09
Realizace:2010
Užitná plocha:178 m2
Zastavěná plocha:214 m2
Rodinný dům vytváří po všech směrech dostatečně komfortní, zároveň však maximálně střídmé prostředí pro bydlení manželského páru. Jasně definovaný životní styl byl jednoznačným zadáním návrhu.
Požadavkem byl dům s nízkými provozními náklady, použití materiálů šetrných k životnímu prostředí, chytré, ovšem jednoduché technologické vybavení domu.
Dům má jednoduchý tvar, který je narušen zářezy, tvořícími nadkrytí hlavního vstupu a stínění velkých ploch oken orientovaných k jihu a zároveň na terasu s navazujícím přírodním jezírkem.
Jezírko je samostatným ekosystémem, nepotřebuje žádné chemické čistící prostředky.
Dřevostavba ja zateplena 26cm konopné tepelné izolace, obložená modřínovým dřevem v kombinaci s cetris deskami. Dřevěná fasáda je řešena jako otevřená s mezerami. Proto byla pod obklad použita velmi odolná paropropustná černá membrána.
Dům je vytápěn částečně krbem biofire a částečně elektrickými topnými rohožemi v podlaze.
Hlavní myšlenkou dispozičního řešení bylo vytvoření spojitého obytného prostoru, který bude sloužit k častému setkávání početné rodiny a mnoha přátel. Jediným zásadním požadavkem byla možnost umístění 2800 knih. Za tímto účelem vznikla dlouhá chodba s knihovnou otevírající se do hlavního obytného prostoru. Kuchyň je oddělena jen částečně zvýšeným pultem.
Dále se v domě nachází ložnice se šatnou a pracovna, která slouží také jako příležitostný pokoj pro hosty.Zázemí domu tvoří technická místnost, dvojgaráž a sklad.
autorská zpráva
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fasáda a podlahy
ondřej
04.03.11 09:39
RdR
emo
04.03.11 10:50
odpověď
Klára Bezecná
04.03.11 11:15
Pravy opak RD v Male Lhote
takyarchitekt
04.03.11 02:33
odpověď
Ondřej Dvořák
04.03.11 05:12
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od BITTNER architects s.r.o.