Dům V21K07

Dům V21K07
Rotterdamská kancelář pasel.künzel architects dokončila v Leiden rodinný dům, který obrací funkce způsobem, že obývací pokoj je nahoře a podkroví dole. Dům V21K07 je jedním z jedenácti objektů, které vznikají v areálu bývalých jatek podle urbanistického plánu holandské kanceláře MVRDV. Obvodový plášť tvoří černě natřená dřevěná prkna a hliníkové posuvné okenice se starají o zastínění a soukromí v interiéru. Obytná plocha je umístěna v nejvyšším patře, aby se umožnil panoramatický výhled na město.
Na pozemku bývalých jatek v historickém centru univerzitního města Leiden se nachází jeden z největších projektů se soukromým bydlením v Holandsku. Rotterdamští architekti pasel.künzel architects se řadou jedenácti domů pokusili o nový výklad typologie klasického holandského bydlení. Dům V21K07 obrací funkce klasického domu vzhůru nohama! Největším přínosem tohoto návrhu poskládaného dost neobvyklým způsobem je přímé sluneční osvětlení a panoramatické výhledy na město. V horní patře je umístěna obytná plocha s velkorysou jihovýchodně orientovanou střešní terasou. Poněvadž zde nejsou žádné dělící stěny, nabízí otevřený prostor úžasné výhledu na historický střed Leiden.
Naopak víceúčelová místnost v přízemí dává všem obyvatelům domu, aby ji využili k hraní, čtení, práci nebo společným aktivitám. Tím jsou se veřejně vystavují aktivity, které by za normálních okolností byly skryty v podkroví holandských domů. Interiér a exteriér jsou vzájemně spojeny prostřednictvím velkých oken. Vstupní krytý přístřešek nahrazuje tradiční předzahrádku, komunikační jádro domu stejně jako neformální místo ke setkávání s celým sousedstvím. Plynulé dřevěné obložení podlah, zdí a stropů vytváří jemný přechod z veřejného do privátní prostoru. Prostřední podlaží slouží dětem a ložnici rodičů. Dům zastavuje celou plochu pozemku. Konzolovité vyložení však umožňuje vytvořit před domem v přízemí venkovní krytý vstup.
Fasáda z černě natřeného dřeva se přímo vztahu k dřevěným historickým domům v této oblasti. Aby se podařilo snížit náklady, byly detaily zredukovány na nezbytné minimum a byl použitý jediný rozměr oken. Venkovní posuvné okenice berou v úvahu soukromí obyvatelů a možné přehřívání interiéru v létě. Budova odpovídá všem nízkoenergetickým normám.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od pasel.künzel architects