Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům V21K07

Autor: pasel.künzel architects | Frederik Künzel, Ralf Pasel
Adresa: Leiden, Nizozemí
Realizace: 2010

Rotterdamská kancelář pasel.künzel architects dokončila v Leiden rodinný dům, který obrací funkce způsobem, že obývací pokoj je nahoře a podkroví dole. Dům V21K07 je jedním z jedenácti objektů, které vznikají v areálu bývalých jatek podle urbanistického plánu holandské kanceláře MVRDV. Obvodový plášť tvoří černě natřená dřevěná prkna a hliníkové posuvné okenice se starají o zastínění a soukromí v interiéru. Obytná plocha je umístěna v nejvyšším patře, aby se umožnil panoramatický výhled na město.
Na pozemku bývalých jatek v historickém centru univerzitního města Leiden se nachází jeden z největších projektů se soukromým bydlením v Holandsku. Rotterdamští architekti pasel.künzel architects se řadou jedenácti domů pokusili o nový výklad typologie klasického holandského bydlení. Dům V21K07 obrací funkce klasického domu vzhůru nohama! Největším přínosem tohoto návrhu poskládaného dost neobvyklým způsobem je přímé sluneční osvětlení a panoramatické výhledy na město. V horní patře je umístěna obytná plocha s velkorysou jihovýchodně orientovanou střešní terasou. Poněvadž zde nejsou žádné dělící stěny, nabízí otevřený prostor úžasné výhledu na historický střed Leiden.
Naopak víceúčelová místnost v přízemí dává všem obyvatelům domu, aby ji využili k hraní, čtení, práci nebo společným aktivitám. Tím jsou se veřejně vystavují aktivity, které by za normálních okolností byly skryty v podkroví holandských domů. Interiér a exteriér jsou vzájemně spojeny prostřednictvím velkých oken. Vstupní krytý přístřešek nahrazuje tradiční předzahrádku, komunikační jádro domu stejně jako neformální místo ke setkávání s celým sousedstvím. Plynulé dřevěné obložení podlah, zdí a stropů vytváří jemný přechod z veřejného do privátní prostoru. Prostřední podlaží slouží dětem a ložnici rodičů. Dům zastavuje celou plochu pozemku. Konzolovité vyložení však umožňuje vytvořit před domem v přízemí venkovní krytý vstup.
Fasáda z černě natřeného dřeva se přímo vztahu k dřevěným historickým domům v této oblasti. Aby se podařilo snížit náklady, byly detaily zredukovány na nezbytné minimum a byl použitý jediný rozměr oken. Venkovní posuvné okenice berou v úvahu soukromí obyvatelů a možné přehřívání interiéru v létě. Budova odpovídá všem nízkoenergetickým normám.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 26.02.11
Návštěvnost: 47360 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Srpen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.