Dům K

Dům K
Adresa: Forgatan 8, Stocksund, Stockholm, Švédsko
Realizace:2004
Užitná plocha:285 m2


Dům v Stocksund tvoří štíhlý blok s řadou oken, vysokými místnostmi a střešní terasou. Objekt využívá celou šíři pozemku a rozděluje ho na východní předzahrádku a jihozápadní zahradu. Díky svému příčnému umístění lze dům vnímat hlavně z průčelí, kde se tváří jako linie, zeď o určité tloušťce, do níž se vešly všechny prostory potřebné k pohodlnému žití.
Štíhlý blok disponuje prostory, kam lze přivést světlo z několika různých směrů, což je posíleno místnostmi s výškou přes dvě poschodí, které nabízí pohledy napříč celým interiérem. Půdorys je jednoduchý: do jednoho přízemního boxu se vejde vstup se schodištěm, ze středové chodby v horním patře je přístup k ložnicím. Interiér tvoří jeden kontinuální prostor. Při pohybu domem lze zažívat vizuální zkratky a překrývání funkčního využití.
Nosnou konstrukci tvoří železobeton, který nad vstupem vyčnívá v podobě sedmicentimetrové krycí desky. Použitý systém tepelné izolace pomohl snížit náklady domu na úroveň standardních katalogových domů. Povrchovou úpravu v interiéru tvoří bílá omítka, podlahy a dřevěné detaily jsou z bílého jasanu. Fasáda je z černě mořené překližkové desky (6/9/1200x900mm) přimontované na kostru z borovicových profilů  (50x150mm).
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tham & Videgård Arkitekter