Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Signální stanice

Autor: Gigon/Guyer Architekten
Adresa: Hohlstrasse, Curych, Švýcarsko | mapa
Realizace: 05/1998 - 04/1999 Soutěž: 11/1996

Budova se nachází na rohu pozemku železnic a ulice Hohlstrasse blízko Gottlieb Duttweilerova mostu a tvoří přechod mezi bytovou zástavbou a průmyslovou zónou. Signální stanice je používána pro monitorování žele- zniční dopravy v prostoru curišského nádraží.
Třípodlažní objekt tvoří tupé tělo, které bylo v konkurenčním projektu polygonálně klenuté podle střech nákladních vagónů. Finální verze užívá tento motiv v linii římsy.
Nejvyšší podlaží je používáno jako kancelář a prostor pro zaměstnance. Nižší podlaží obsahují technická zařízení s prostorem pro mechanismus monitorování, místnost pro transformátor, elektrický generátor, nouzové baterie a ventilátor. Stroje tak zaujímají většinu prostoru domu. Vedlejším produktem technického zařízení je odpadní teplo, místnosti tak musí být klimatizované. Konstrukce klimatizačního zařízení je zhotovena tak, že může uchovávat a vydávat požadované množství tepla do okolního prostředí. Teplotní setrvačnost hmoty dvojité betonové izolační zdi je užívána jako teplotní stabilizátor k odebírání tepla produkovaného strojním zařízením, poté je teplo rozdělováno dle potřeby do jednotlivých prostorů. Železobeton je používán jako ochranný obal pro vysoce citlivé obvody elektronických zařízení od možných poškození železničním provozem.
Při realizaci byl beton probarven narudlou barvou zoxidovaného železa, používající stejný chemický základ jako kovové částice obsažené v korozi vagónů. Umělec Harald F. Müller vybral barvy pro interiéry. Místnosti jsou tvořeny vloženou dřevěnou krychlí a jsou určeny různými barvami, které vychází z nejbližšího okolí: odstíny indigo, žlutá, karmínová, narudlá hnědá.
Malý počet otvorů na fasádě koresponduje s pěti velkými okny v nejvyšším podlaží, které umožňují plný vizuální přehled po pozemku železnic.
Okna jsou zasklena pokoveným sklem odrážejícím světlo i teplo do interiéru (v létě korigováno žaluziemi řízenými centrálním počítačovým systémem). Okna, v noci svítící, ve dne reflektující, jsou zajímavým měnícím se prvkem objektu, který tak vypovídá o své funkci signálního boxu na železnici.





Pohledy
Půdorysy
Řezy

Literatura

Zdroj: Klára Palánová
Vložil: Jan Kratochvíl, 07.08.07
Návštěvnost: 58925 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Prosinec 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.