Dvojdům

Dvojdům
Uspořádání domu představuje spirálovitě řazená čtveřice velkých místností ve čtyřech různých výškových úrovních. Tato čtveřice velkých prostorů bez ujasněné hierarchie ponechává na obyvatelích, aby si zorganizovali svoje životy podle vlastních preferencí.
Půdorysnou stopu i celkovou výšku domu určuje limit maximálního možného zastavění, který povolily místní stavební předpisy. Půdorysy jsou zrcadlově obrácené. Dvě části jsou však mírně upravené na základě odlišné orientací ke světovým stranám, dennímu světlu a výhledům z domu. Výslednou prostorovou topografii tvoří nejprve vstupní podlaží s čtyřmetrovou výškou stropu, poté vedou svislé průchody do horizontálně rozšířených prostorů otevírajících do okolní zeleně. Rozlehlá místnost v nejvyšším podlaží vytváří spojení se střešní terasou – největší společenskou částí domu.
Nosnou konstrukci tvoří monolitický beton a omítka fasády má tmavě šedomodrou barvu. Vystupující okenní rámy z masivního dubu dodávají fasádě na trojrozměrnosti a zároveň také prohlubují interiér a dodávají mu na impozantnějším dojmu. Skleněné tabule jsou přimontované napevno s dřevěnými postranními ventilačními otvory a dveřmi.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Tham & Videgård Arkitekter