Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Muzeum historie v Ningbo

Autor: Amateur Architecture Studio | Shu Wang
Adresa: Shounan Middle st., Ningbo, Čína | mapa
Web: www.nbmuseum.cn
Realizace: 2009

Novostavba muzea je mohutná, třípodlažní hmota situovaná na severo-západním okraji rozlehlého náměstí v Yinzhou, rozvíjející se čtvrti na okraji jihočínského města Ningbo. Zalamovaný tvar budovy a její dispoziční řešení  jsou inspirovány blízkými horami. Stavba s užitnou plochou 30 tisíc m² se zvedá z rýžových polí – z jejich úhoru, jenž se během let proměnil pod tlakem urbanizace.

Nové archeologické muzeum představuje pevný objem z terakoty a betonu, obklopený hladinou vody s balvany, objem prořezaný velkou dřevěnou rampou, která umožňuje návštěvníkům projít skrze objekt, aniž by nutně museli vstoupit dovnitř. Tyto venkovní veřejné prostory působí spolu s odpočinkovými místy pro návštěvníky díky světlu, jež prochází mezi vertikálními fasádami (s výškou až 24 metrů), dramatickým dojmem a nabízejí návštěvníkům překvapivé pohledy. Naopak střed komplexu zabírá jasné obdélníkové nádvoří, zastřešené skleněnými profily v nazelenalém odstínu, jehož hladká kůže reflektující okolí kontrastuje s nedobytnou venkovní hradbou. 

Povrch vnějších fasád je v zásadě jedním z nejcharakterističtějších znaků celého projektu. Touha docílit soudržnosti exteriéru a interiéru, obsahu a schránky (kontejnerů), povzbudila členy kanceláře přepsat účel muzea – uchovat paměť regionu – do vnějších zdí, a to nahodilým vzorem vytvořeným z nově využitých materiálů z blízkých staveb. Technika je odvozena z postupu, který je v oblasti znám jako tzv. obložení "wapan". Jde o tradici využívanou u nouzových staveb budovaných po tajfunech – sbírání kusů zachráněných z pobořených objektů ke stavění nesourodých fasád; v našem případě oděných do variace více než dvaceti druhů šedě a červeně zabarvených cihel a střešních tašek.

Tyto fragmenty leží vedle ploch pohledového betonu, jejichž povrchy jsou strukturovány nepravidelným bedněním z bambusu. Nedokonalosti a nahodilý charakter fasád, pro něž zhotovili místní řemeslníci několik maket, jsou docíleny díky tomu, že dělníci neměli žádné nástroje, jež by sloužily ke kontrole proporcí rozličných materiálů a nebyli ani neustále kontrolováni projektovými managery. Záměrně nahodilé rozmístění malých obdélných oken, které neposkytuje naprosto žádnou informaci o vnitřních prostorech a obsahu budovy, dále přispívá k proměnlivému, nepravidelnému vyznění objektu jako celku.





















Literatura

Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 28.02.11
Návštěvnost: 54439 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
původ materiálu ... ěj 02.03.11 14:47
vnitřní část jr 03.03.11 06:54
krása Lucie Šebková 03.03.11 08:38
pevnost hivar 04.05.11 16:54
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.