Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Dům Karlsson

Autor: Tham & Videgård Hansson | Bolle Tham, Martin Videgård
Spolupráce: John Billberg, Fredrik Olsson, Claes Sörstedt, Måns Tham
Adresa: Tidö-Lindö, Västerås, Švédsko
Investor: Björn and Berit Karlsson

Náklady: 250 000 Euro Realizace: 2002
Užitná plocha: 200 m²

Rodinný dům se nachází na severním pobřeží jezera Mälaren ve středním Švédsku. Objekt je umístěn v bývalé rekreační oblasti, kde byla v posledních letech většina malých víkendových domků rozšířena nebo nahrazena katalogovými projekty.
Výchozím  bodem byly jednoduché venkovské stavby a architektura švédských stodol a skladů, přičemž některé z těchto rysů lze spatřit také na typových domech v rozvolněné zástavbě Tidö-Lindö. Klienti, které tvořil manželský pár šedesátníků, si přáli postavit dům nejen pro sebe, ale také prostory, kde by mohli ubytovat své přátele a děti během návštěv.
Stavební program lze definovat do dvou částí: obytné vstupní podlaží a horní patro, které je dokončeno pouze zčásti a lze jej v budoucnu rozšířit. Návrh se snaží být co nejlevnější, proto je konstrukce založena na přísném rastru 1200mm. Díky zvolené nosné konstrukci a použití standardních stavebních prvků se podařilo udržet neobyčejně nízké stavební náklady, které jsou o třicet až padesát procent nižší než obdobný průměr.
Na rozdíl od tmavě červeného vnějšku je vnitřní prostor velmi světlý. Interiér se vyznačuje trojicí světlíků, které vstupují do podkroví a propouští shora sluneční paprsky. Dva ze světlíků se nachází mezi krátkými stěnami otevřeného obývacího pokoje a třetí světlík označuje místo schodiště u jižního štítu.
Kombinace řady pokojů s příčnými pasážemi nabízí několik alternativních pohybů po domě. Okna jsou rozmístěna tak, aby ještě zvětšili rozdílnost vnitřních prostorů. Alternativní řazení nízkých pohledů do zahrady, dalekých pohledů na jezero a horizont nebo vysoko na stromy a oblohu nahoře.
Prizmatický zevnějšek je obložen předimenzovanými dřevěnými panely z jádrového dřeva pomalu rostoucích borovic a natřených červenou kolomazí, což novým způsobem přehodnocuje staré způsoby dřevěného zastřešení, které se ve Skandinávii (především na severu Švédska a na ostrově Gotland v Baltském moři) používá po celá staletí.
Volně umístěná okna ve dvou rozměrech propichují fasády i střechu. Pevně umístěné sluneční clony doplňují již tak rozmanité světlo v interiéru stejně jako rozehrávají vzory ze světla a stínu na fasádě. Veškeré venkovní kování a detaily jsou natřeny stejnou barvou jako dřevěná fasáda.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 26.01.11
Návštěvnost: 36756 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.