Zámek Orth

Zámek Orth
Investor:Nationalpark Donauauen

Realizace:2005
Plocha pozemku:11347 m2
Náklady:2 400 000 Euro


Základem pro koncept tohoto projektu posloužil princip “rozvětvení“ (angl. furcation). Anglický pojem furcation pochází z latinského slova furca – vidlice, což označuje větvení řeky do dvou nebo více ramen o téměř stejném profilu. V souladu s tímto principem byl proveden nové vstup do zámku i vnitřní návštěvnický okruh. Tomuto principu rozvětvení odpovídá také pokrytí stavby a uspořádání cesty, které se zakládá na vymezení jedné hlavní cesty. Ta začíná u mostu, uvnitř budovy se rozpojí a nakonec se na nádvoří opět setká. Návštěvníky vedou rampy podél stezky, určují kudy návštěvníci kráčí a kam se dívají. Rampy napomáhají vyrovnat výškové úrovně mezi vnějškem a vnitřkem stavby a vytváří místa, kde se mohou návštěvníci posadit a odpočinout. Nádvoří po vizuální stránce kompletuje “vyhlídkové“ schodiště. Z vnějšku je nejvýraznějším tvarem výše uvedený nově zkonstruovaný přístup k hradu. Klient požadoval určitý druh brány do národního parku, který by byl patrný již z dálky. Ať přicházíte z jakéhokoliv směru na hlavní cestě, tak je vstup jasně chápán jako nový prvek vzbuzující zájem. Začíná jako jistý druh optické iluze vytvářející ze vstupu krytý přístřešek. Jak cesta vede dále od silnice a blíží se k zámku, tak tak mění svou výšku. Zábradlí, které je součástí návrhu, se objevuje v mezerách, jak cesta klikatě stoupá a klesá směrem k zámku.
Vstupní objekt, který je opláštěn děrovaným plechem, slouží návštěvníkům jako znamení, rámuje a zaměřuje jejich na okolní přírodu.
I přes omezený rozpočet byli architekti schopní vytvořit poutavý vstup do tohoto krásného národního parku, a tím povzbudit návštěvy zdejšího místa.
11 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Zámek Orth
Daniel Pešák
28.01.11 09:48
...
Martin Franěk
29.01.11 09:27
Zámek
Petr
29.01.11 10:37
Zámek Orth
Dr.Lusciniol
31.01.11 10:36
bravo!
Kůrametla
01.02.11 05:17
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od MAGK noncon:form synn architekten