Rozšíření nádraží Stadelhofen

Rozšíření nádraží Stadelhofen
Švýcarské federální dráhy uspořádaly v roce 1983 architektonickou soutěž na rozšíření curyšského nádraží Stadelhofen, které do té doby fungovalo jako stanice regionální dráhy. Vítězem soutěže se stal tehdy 32-letý Španěl se švýcarským vzděláním Santiago Calatrava Vals. Po výhře v soutěži otevírá Calatrava v Curychu svou vlastní kancelář.
Rozšíření nádraží spočívalo ve vybudování další, již třetí kolejové trasy, která se nachází v zářezu kopce vymezujícího nádraží na severu. Skulpturálně pojednaná opěrná monolitická stěna plynule přechází do konstrukce zastřešující kolejiště. Monolitický beton je konstrukčně kombinován s ocelí. V nejvyšší úrovni je umístěna "promenáda", kterou využívají především cyklisté. Pergola promenády velmi příjemně porůstá zelení. Celé nádraží je doplněno o podzemní obchodní pasáž.
Při vnímání stavby se neubráníte asociacím s estetikou secese, na níž upomíná kompoziční symetričnost většiny prvků, a vzpomínce na Calatravova krajana Antonia Gaudího, zejména v podzemních útrobách nádraží. Calatrava navrhnul všechny konstrukční prvky do posledního detailu. Uchvacující tvary s neobvyklými organickými prostory vás vtáhnou do calatravovsky "kosterního" díla. Sám Calatrava o stavbě řekl: "Tento rozměrný útok na okolní urbanistickou strukturu je charakteristický pečlivou organizací a repeticí konstrukčních prvků."
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Santiago Calatrava