Dům Kumagai

Dům Kumagai
Adresa: Sapporo, Japonsko
Realizace:2009
Zastavěná plocha:60 m2


V běžné japonské obytné čtvrti jsme umístili architekturu, která se svým měřítkem výrazně odlišuje od tradičních dvouposchoďových domů v okolí. Dům Kumagai se  svým měřítkem nalézá někde mezi architekturou a krajinou, rozvíjí nový tvar domu v tradiční japonské obytné čtvrti, vytváří nové prostředí a nové obytné zážitky. Dům Kumagai je malý objekt složený ze tříposchoďové věže a jednopodlažního prostoru. Jednopodlažní část je lehce zapuštěná 72 cm do okolního terénu, čímž je výška střechy pouze 187 cm. Jídelní stůl je ve stejné výši jako zahrada; květiny kvetou a děti si hrají venku ve stejné výšce jako je pohled dospělého člověka. Nízký objem vytváří méně stínu, zanechává celý pozemek velmi světlý a vyplněný odraženým světlem, zatímco ze všech stran poskytuje pocit prostornosti. Nad tímto je střešní obytný prostor obklopený stromy v zahradě. Jeho výška je výrazně odlišná od obyčejných balkonů tradičních domů nebo běžných střech obytných domů, střecha vyzdvihne člověk jen lehce nad úroveň ulice, kde obyvatelům nabídne uklidňující prostor k žití. To lehce mění způsob, jakým na sebe reagují obyvatelé se svým okolím.
Hmota věže spočívá na čtvercovém půdorysu s hranou 3 metry. Svojí osmimetrovou výškou vytváří zcela odlišné prostředí, které umožňuje komukoli uvnitř věže spatřit vzdálené hory a širou oblohu. I přes všechny  výrazné části slouží celý objekt ke příjemnému každodennímu životu; je vytvořený tak, aby přirozeně smazal hranice mezi místem a ulicí. Nízká hmota a štíhlá vysoká věž dovolují větrům, aby tudy foukaly, a zajišťují sousedům panoramatické výhledy přes pozemek.
Dům Kumagai svým měřítkem mezi architekturou a krajinou začleňuje okolní prostředí do každodenního života obyvatel a vytváří na pozemku řadu rozmanitých obytných prostorů; nový druh běžného života.
6 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
...
Pavel Zahálka
14.01.11 06:14
neviem sa rozhodnúť
emo
15.01.11 10:06
úspornosť
emo
15.01.11 11:45
???
Martin Cviček
16.01.11 02:08
re emo
rk
16.01.11 05:32
zobrazit všechny komentáře