Restaurant Vinikus

Restaurant Vinikus
Vznik restaurace Vinikus byl prvním krokem při přeměně industriálního městského bloku v centru Davosu. Snahou investorů bylo proměnit místo se skomírajícím výrobním charakterem do podoby veřejného kulturního prostoru. Polovina původního objektu byla transformována pro účely restaurace, která se vyznačuje nabídkou prvotřídního vína a kuchyně. Exkluzivní program zformuloval jeden z klientů - mladý znalec vína Christoph Künzli. Sklep byl přeměněn na sklad vína a prostor restaurace byl nově zastropen a zastřešen tak, aby výška místností odpovídala charakteru nové funkce.
Podzemní část je postavena z betonu, navazující stěny z cihelného zdiva. V části velkorysého okna-výlohy staticky vypomáhá ocelový příhradový nosník. Barva vnějších omítek restaurace koresponduje s okolím a decentně upomíná na původ domu. Majestátně působí nápis nad oknem, který navrhnul Lars Müller.
Interiér restaurace je zcela obložen dřevem, sami autoři hovoří o motivu "podšívky domu". Obklad stěn dřevěnými panely přechází v parkety na podlaze a dodává interiéru komorní atmosféru. Posílen celkovým nasvětlením interiéru koresponduje s kvalitou nabízených služeb. Za zmínku stojí druh použitého dřeva - dub používaný na výrobu sudů.
Vinný sklep s místem pro degustaci vína odráží surovější stránku provozu. Je mu přiřazen pohledový beton. Regály s vínem vyrobili řemeslníci ze dřeva, avšak na rozdíl od restaurace není opatřeno úpravou lakováním. Uprostřed sklepa stojí dominantní stůl z masivního dubu.
I přesto, že se restaurace Vinikus obrací spíše na hosty ekonomických fór a milionové lyžaře, není vůbec na škodu pokochat se jí alespoň z vnějšku.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
TIP NA VÝLET
DocZenith
09.07.07 02:13
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Gigon/Guyer Architekten