Vila Geurten

Vila Geurten
Autor: Wiel Arets
Adresa: Pijnsweg 7, Heerlen, Nizozemí
Realizace:1995-98
Dvoupodlažní vila se nachází na předměstí Heerlenu v jižním Holandsku. Vila je koncipována jako řada prostorů a současně jako jediný kontinuální prostor. Úzký pozemek klesá z hřebenu malého kopce směrem do údolí s výhledem na siluetu města.
Do domu se vstupuje z ulice na úzkém konci protáhlého obdélníkového pozemku. Zpočátku je terén zapuštěný a odhaluje podzemní garáž vyhloubenou pod domem. Hmota horního patra vyčnívá přes vchod. Kompozice domu reflektuje podélný tvar pozemku. Řada místností je napojena na podélnou osu domu. Návrh osvojuje a pomáhá rozpínání jednotlivých funkcí v přízemí. Podélná řada hmot vytváří na jedné straně chráněné dvory a na druhé straně komunikační zónu.
Všechny společenské prostory jsou umístěny v přízemí domu; počínaje obývacím pokojem vpředu, následuje kuchyně a vrcholí velkým krytým bazénem s výhledem do zahrady a na panorama Heerlenu. Horní poschodí je omítnuto podobně jako přízemí, ale od spodní části je formálně oddělené předsazením vstupní části a vytvořením terasy pro ložnice. Do horní části lze vystoupat do dvou schodištích; jedno je v blízkosti přední komunikační zóny a druhé druhé u plaveckého bazénu, které přímo spojuje koupelnu v horním poschodí.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Wiel Arets