Vila Mecklin

Vila Mecklin
Časně z jara roku 2004 jsme se vydali přes zamrzlé moře na souostroví Velkua v Naantali, abychom si prohlédli pozemek našeho kamaráda. Naším záměrem bylo přesně zmapovat umístění námi dříve naskicovaných budov ve skalnatém ostrovním terénu. S sebou jsme měli vybavení na lov ryb pod ledem a když jsme jich chytili dostatek, přemístili jsme se s naším měřícím vybavením k pozemku. Od úplného začátku se situace projektu lišila od norem. Budovy jsou odsazeny od země a terén pod nimi volně probíhá. Díky této skutečnosti jsme byli schopni během rybaření, sauny a dalších relaxačních večerů studovat konstrukční detaily a rozpracovávat je přímo na místě.
Vila Mecklin vznikla hlavně svépomocí. Smluv či podrobných výkresů nebylo zapotřebí, jelikož každý problém bylo možno vyřešit přímo na místě. Díky navržení všech částí -  od rámů až po detaily - bylo postavení vily velmi zjednodušeno. Na východní straně skalnatého severního mysu Mustaluoto se nachází přístav. Na západní straně vyrůstají v úzké skalní štěrbině vysoké stromy a jinak se okolí skládá ze skal a nízkých rostlinných porostů: mechu, trávy, vřesů a jalovců.
Budovy byly umístěny uprostřed úzkého pásu stromů. Vila Mecklin se nachází v malé skalní dolině a její krytá terasa se rozprostírá přes vrchol skály. K hlavnímu vchodu budovy, který je obklopen vzrostlými stromy, se přijíždí směrem od přístavu. Po sestoupení pár schodů se nám naskytne panoramatický výhled na rozlehlou krajinu. Do středu velké terasy bylo zasazeno ohniště, které je ukryté pod dřevěným poklopem. Pokud oheň nehoří a poklop je uzavřen, je možno použít celou terasu například jako taneční prostor. Ve spojení se saunou je zde i chatka s vyhřívanými kamny pro hosty.
Vybrané stavební materiály jsou jednoduché a zcela se hodí k souostroví. Žádné dřevěné plochy nebyly dále upravovány, jednoduše postupem času zešediví.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hodnoceni
radimzahraj
30.12.10 05:28
dotaz
mIkI_n
02.01.11 10:13
toaleta
Bohdan Špaček
02.01.11 11:53
Re: toaleta
Petr Šmídek
02.01.11 02:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Huttunen–Lipasti–Pakkanen Architects