Modlitebna Církve bratrské v Litomyšli

Modlitebna Církve bratrské v Litomyšli
Motto:
Bože tvé milosrdenství až k nebi sahá, až do mraků tvoje věrnost.
  Žalm 57,11

Navržená stavba představuje  použití principů  starověkých a novověkých architektur do jednoduchého konceptu využívajícího terénní konfiguraci. Dále transformaci principů různých klasických kultur. Stavba, ač malých rozměrů, "sahá až do mraků " a jako symbolická cesta ubíhá do dálky.
 
Zahloubením stavby jsme dosáhli optimální zvukové pohody na straně jedné a minimálního objemu na straně druhé. 
Exteriér je tvořen s ohledem na odolnost proti vandalům - transparentní nátěry pohledového betonu a bezpečnostní sklo s fólií satinato. Dále zábrana proti vylezení na střechu.
Interiér je řešen tak, aby pro nevelkou komunitu vytvářel příjemné domácí prostředí. Je jednoduchý, určený k dotvoření zelení.
Provoz kostela a celého centra odpovídá požadavkům zadavatele. Stavební  řešení  je tradiční  pohledový železobeton, tepelné izolace a dřevěný obklad. Vnější strukturální zasklení tvoří konstrukce z žárově zinkované oceli. Dřevěná eurookna jsou zvenku natřena stříbrnou barvou a zevnitř ošetřena olejem. Vchodové zasklení má hliníkový rám. Prostor sjednocuje podlaha z lité stěrky. Stěny střídají pohledový beton, dřevěný obklad a bílou omítku.
K dotvoření kostela byli přizváni umělci Karel Malich (oltářní část) a Václav Cígler (skleněný kříž).
14 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
sakrálna architektúra
marek
23.12.10 08:21
plot
palo
23.12.10 12:02
To Palo
V K
25.12.10 05:08
moto
palo
26.12.10 10:44
kostel
František
29.12.10 08:20
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Fránek Architects