Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Rodinný dům Dolní Chabry

Autor: Martin Brčák
Adresa: Dolní Chabry, Praha, Česká republika | mapa
Realizace: 2010 Užitná plocha: 327 m²
Zastavěná plocha: 220 m² Plocha pozemku: 1091 m²

Pozemek ve tvaru nepravidelného lichoběžníku je svažitý od příjezdové komunikace směrem k jihu. Převýšení pozemku je více než 4 metry. Na parcele nejsou žádné vzrostlé stromy.
     Vzhledem ke svažitosti pozemku na jih a přístupu na parcelu ze severu je dům o půdorysu formovaném do L situován co nejvíce do severovýchodní části pozemku. Docílilo se tak nejefektivnějšího využití parcely při otevřenosti domu na jihozápad. Vjezd na parcelu je na severní hranici pozemku Severní stěna objektu je umístěna dle odstupové vzdálenosti ÚR 6 metrů od této hranice.
     Hmotově dům sestává ze dvou hmot společně tvořících již zmiňovaný půdorys do L. Jde o vyšší hmotu podél východní strany pozemku a k ní kolmo přiléhající nižší část západním směrem podél severní hranice pozemku. Stavba využívá stávajícího sklonu pozemku. Proto je 1.PP v severní části zapuštěno pod úroveň terénu a 1.NP je tak téměř výškově v úrovni ulice, z které je umístěn jak vchod tak vjezd do dvojgaráže. Do ulice Pihelské dům působí jako jednopodlažní stavba, teprve ve spodní části parcely vystupuje v celé výši dvou podlaží.
     Dispozičně dům vychází z konceptu zapuštění do terénu. Proto jsou vstupní prostory a garáže v 1.NP v úrovni komunikace a obytná část domu je v 1.PP s přirozeným napojením na zahradu. Ve střední části východní hmoty je navržena galerie otevřená přes obě patra. V jižní části 1.NP se nachází samostatný dětský pokoj, zpřístupněný lávkou. Získává tím svou intimitu. Vstup je oddělen od garáže schodištěm, které propojuje patro s přízemím. Vlevo od vstupu je umístěna pracovna. Dále je vpravo vstup na schodiště a vlevo na lávku obcházející galerii a umožňující přístup do pokoje. Z lávky je rovněž vstup do koupelny a samostatného WC. Po sestoupení po schodišti se dispozice dělí na „soukromou“ a „veřejnou“ část. Vpravo od schodiště, tedy západním směrem, je umístěna ložnice se samostatnou koupelnou, WC a šatnou a vlevo je průchod do jídelny s kuchyní a obývacího pokoje. V prostoru za kuchyní je pokoj pro hosty, sociální zařízení a vstup do technické místnosti za schodištěm, která je současně využívána jako prádelna. Obývací pokoj není od jídelny oddělen plnou zdí, pouze krbovým soklem. Prostornost a světelnost ještě více umocňuje galerie otevřená přes dvě patra nad jídelnou, prosvětlená pásovými okny ve východní a západní fasádě. Aby došlo k plynulému navázání na spodní úroveň parcely je kuchyň stejně jako obývací pokoj snížen vždy o jeden schod.
     Konstrukčně se jedná o „stavařský“ dům, jehož obvodové zdi jsou cihelné bez následného zateplení, vertikální svody dešťové vody jsou vedeny klasicky po fasádě atd. Obvodové zdivo i vnitřní příčky jsou z cihlového systému POROTHERM omítané strukturovanou omítkou nebo obložené cihelným obkladem. Stropy jsou provedeny z želbet. monolitu a klempířské práce v titanzinku.

Literatura

Projekt
Fotograf
Robert Žákovič
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Jan Kratochvíl, 21.12.11
Návštěvnost: 57224 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Březen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.