Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Ladronka - zimní zahrada

Autor: Šafer Hájek Architekti | Jaroslav Šafer, Laco Fecsu, Oldřich Hájek, Jakub Koníř
Generální projektant: AED Project, a.s. / ing. A. Marek, ing. K. Chlupáč, ing. T. Volný
Adresa: Tomanova 1, č.p. 1028, Břevnov, Praha, Česká republika | mapa
Investor: Městská část Praha 6
Realizace: 2010

Nová zasklená zimní zahrada ve dvoře podél bývalé stodoly usedlosti Ladronka nabízí plochu pro cca 100 hostů. Navržený koncept verandy umožňuje reakci na roční období a venkovní teploty tím, že zasklené stěny verandy jsou maximálně otevíratelné. Autoři hledali optimální formu a hloubku zimní zahrady jako kompromis mezi požadavky provozovatele a zachováním vhodné velikosti dvora usedlosti. Z této analýzy vznikla hloubka přístavby cca 3,7 m. Stávající střecha stodoly je rozšířena tak, že pokrývá cca 2/3 hloubky nové přístavby. Zbylá 1/3 hloubky přístavby je provedena ve skle a oceli má stejné proporce a materiálové řešení jako stávající skleněný krček u občerstvení, vložený do dvora během předcházející rekonstrukce z roku 2005. Koncept protažení stávající střechy stodoly řeší i problém výrazné nerovnosti stodolní stěny.
Velké okno ve stěně stodoly je významné tím, že leží na ose vjezdu do dvora ze severní strany. Proto byla čelní strana verandy – zimní zahrady řešena tak, že v ose brány / velkého okna jsou dvoje dvojité prosklené dveře otvíravé na pantech. Na obou koncích verandy jsou dva moduly s pevným zasklením. Zde je použit stejný detail pevného zasklení jako byl použit u skleněného krčku u občerstvení. Ve zbývající ploše čelní fasády je ve dvou zónách na obou stranách pevných otvíracích dveří navržen skládací prosklený fasádní systém. Skládá se z jednotlivých plně zasklených panelů, které může jedna osoba odsunout buď do kompaktních parkovacích kójí umístěných u osy verandy na straně dvojitých dveří, nebo zasunout za sousedící panel.
Plně prosklená nová zimní zahrada a skleněný krček z první rekonstrukce ponechávají dvoru usedlosti původní proporci – skleněná stěna umožňuje přímé vnímání omítnutých stěn dvora. Využití verandy i krčku přispívá k „animaci“ prostoru dvora usedlosti.
Projekt
Fotografie
Filip Šlapal
Zdroj: Autorská zpráva
Vložil: Kateřina Lopatová, 28.12.10
Návštěvnost: 56274 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Září 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.