Rozšíření muzea moderního umění

Musée d'Art Moderne Lille

Rozšíření muzea moderního umění
Původní stavba:Roland Simounet, 1983
Adresa: 1 Allée du Musée, Parc du Héron, Villeneuve ďAsc, Francie
Soutěž:2002
Realizace:25.9.2010
Užitná plocha:2000 m2


Po čtyřech letech rekonstrukce a rozšiřování bude opět veřejnosti přístupné muzeum moderního umění ve Villeneuve d’Ascq (10 km  východně od města Lille).
I díky své poloze na křižovatce cest mezi Londýnem, Paříží a Bruselem a v blízkosti Amsterodamu a Kolína nad Rýnem je muzeum v neustálém kontaktu s evropskými uměleckými scénami. Proto se také řadí mezi přední muzea moderního umění 20. a 21. století v severní Evropě.
Manuelle Gautrand, vítězka soutěže na přestavbu a rozšíření muzea z roku 2002, vytvořila budovy organických tvarů, které obklopují zadní část původní budovy muzea. 
Zcela nová architektura budov svým interiérem plynně navazuje na původní koncept muzea.  Muzeum LaM bude jediným evropským muzeem, kde se budou představovat současně sbírky prestižních umělců moderního umění jako Braque, Picasso, Léger, Miro, Modigliani, současného umění (Boltanski, Buren, Oppenheim, Soulages) a art brut (umění v surovém stavu) prezentované díly Corbaze, Wölfliho nebo Zinelliho. 
Tyto tři sbírky shromažďují více než 4500 uměleckých děl.
Zahajovací výstava: „Poetické obývání světa“ (Habiter poétiquement le monde). 
Tato výstava vyzdvihuje způsob, jakým mohou umělci, spisovatelé i filmaři poeticky obohacovat společnost. 
V kontrastu se sbírkami muzea ( převážně současného umění a art brut) je koncipována výstava „Habiter poétiquement le monde“ jako procházka po různých místnostech muzea, výstavními sály, auditoriem, parkem a webovými stránkami.
Tato výstava zastává významné místo v soudobém umění a jeho vývoji.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Manuelle Gautrand, Roland Simounet