Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     
Balancující stodola

Autor: MVRDV
Spoluautor: Mole Architects
Adresa: Thorington, Suffolk, Velká Británie
Web: www.living-architecture.co.uk
Investor: Living Architecture
Projekt: 2008 Realizace: 10.2010
Užitná plocha: 210 m²

Stavbu zadala společnost Living architecture, která se zaměřuje na moderní architekturu, zadala zakázku rotterdamské kanceláři MVRDV v roce 2008. Místní ateliér Mole Architects vedený Meredith Bowlesem se stal výkonným architektem a interiér navrhlo Studio Makking and Bey.
Balancující stodola je umístěna na nádherném pozemku u jezírka na anglickém venkově blízko městečka Thorington. Forma stodoly a plechové obložení jsou reflexí místní stavební tradice. Tímto způsobem se balancující stodola snaží splnit svůj cíl spočívající v novém zhodnocení venkova a zpřístupnění moderní architektury širokému spektru zájemců.
Když přicházíte po tři sta metrů dlouhé příjezdové cestě, působí balancující stodola nejprve jako malý domek pro dva lidi. Až v těsné blízkosti návštěvník spatří celou délku stavby a konzolu. Třicetimetrový dům přečnívá celou polovinou nad svažitým terénem a vnořuje se do přírody. Návštěvník zažívá přírodu kontinuálně, nejprve z úrovně země a poté z výšky korun stromů.
Uprostřed začíná vykonzolovaná část stavby nad klesajícím terénem, rovnováha je umožněná tuhou konstrukcí. Budova balancuje na středním betonovém jádru. Část, která spočívá na zemi, je tvořena z těžších materiálů, levitující polovina pak z lehčích materiálů. Delší strany domu jsou zakryté stromy, které tak poskytují návštěvníkům soukromí uvnitř i při pohybu kolem chaty.
Obyvatel nejprve vstoupí do kuchyně a velké jídelny. Pak následují čtyři dvoupokojové ložnice s koupelnami. Uprostřed domu je sekvence ložnic přerušena skrytým schodištěm, které vede do zahrady pod domem. Na samém konci konzoly je velký obývací pokoj s oknem přes tři stěny. Za deštivých dnů poskytují podlaha, strop a krb zážitek všech čtyř přírodních živlů. Zasouvací okna a střešní světlíky zabezpečují soustavnou propojenost s přírodou.
Interiér je založen na dvou hlavních principech:
- Dům je archetypem domova dvou osob, avšak prodloužený ve tvaru i objemu pohodlně ubytuje osm lidí. Dva se nebudou v domě cítit ztraceni a skupina se nebude cítit příliš stěsnaná.
- Neutrální nadčasové dřevo je pozadím pro návrh promyšleného interiéru.
Dům je nízkoenergetický, tlustě izolovaný, větrání a topení zajišťuje rekuperační systém, přihřívaný zemním tepelným čerpadlem. S pronájmem Balancující stodoly se začalo na konci října 2010.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 11.11.10
Návštěvnost: 59284 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Duben 2017
arrow
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.