Rodinný dům Favre

Rodinný dům Favre
Spolupráce:Konrad Scholz

Adresa: Bex, Švýcarsko
Realizace:2007
Užitná plocha:215 m2


Dům se nachází v ovocném sadu ve středu Le Cretel, vísky nedaleko pěkného malého města Bex.
Kromě původních částí tvoří pozemek obvodová zeď sadu, historický důmt a ovocné stromy. Objekt využívá výhledy do bezprostředního okolí (sadu a vísky) i do dálky (na alpskou krajinu). Obvodový plášť se zakrucuje, aby mohl lépe vymezit předzahrádku a poskytnout zahradě větší soukromí. Vnitřní uspořádání domu bylo přizpůsobeno životnímu stylu rodiny se třemi dospívajícími dětmi. Vstup a schodiště jsou kvůli lepší flexibilitě a univerzálnosti zdvojené.
Jedná se o levný projekt: volba materiálů, jejich rozmístění a způsoby zpracování detailů jsou jednoduché. Dům používá dřevěnou rámovou konstrukci. Interiér tvoří průmyslové dřevoštěpkové desky, které dodávají konstrukci požadovanou tuhost. Podlahy tvoří odolná probarvená betonová stěrka. Některé místnosti dostaly barevný nátěr, aby pomohly vytvořit řadu nálad, které se mění podle denního období.
Aby byl zachován kontext, tak jsou fasády obloženy překližkovými deskami s hnědou povrchovou úpravou,  která stavbě dodává na venkovském charakteru. Obvodový plášť je perforován dvěma druhy oken: těmi do pokojů, které jsou běžných rozměrů, a zrcadlové zasklení společenských prostorů, které je větší. Výsledná fasáda odráží okolní dění a zároveň přejímá obraz okolního venkova.
0 komentářů
přidat komentář

Více staveb od Bonnard Woeffray Architectes