Do not follow this link, or your host will be blocked from this site. This is a spider trap.
PŘIHLÁSIT SE  (trvale)
Uživatel:
Heslo:
Zapomněli jste heslo?
Registrace nového čtenáře
archiweb

HLEDEJ v sekci     

Rozšíření základní školy

Autor: Bonnard Woeffray Architectes | Geneviève Bonnard, Denis Woeffray
Spolupráce: Nuno Ferreira
Adresa: Bovernier, Švýcarsko | mapa
Investor: Commune de Bovernier
Realizace: 2008-10 Užitná plocha: 1630 m²

Podobně jako velký ochranný oděv, vytváří rozšíření školy v Bovernier přirozený štít proti lavinám. Budova se nachází na úpatí příkrého svahu. Obytná zeď se svojí délkou a výškou snaží co nejvíce přizpůsobit místní topografii a vytvořit volné místo pro venkovní hřiště. Novostavba doplňuje stávající učebny o řadu dalších funkcí požadovaných školou i místní komunitou: tělesné a tvůrčí aktivity, mateřská škola, místnosti pro zpěv a tělocvičny. Stejně jako u procesu vzdělávání, sledují funkce logický sled ve vztahu k vesnici a fungování školy: nejprve přichází mateřská škola, uprostřed navazuje základní škola a na konci je tělocvična. Prostory jsou situovány vedle sebe. Pro maximum flexibility a ekonomické racionality prostory umožňují vzájemné propojení i oddělení. Nad školním dvorem probíhají kryté ochozy vytvářející 'zásuvky' do stávající školy. Hmoty vynořující se ze svahu zastavují většinu lavin, které jsou odkloněny servisními provozy pohřbenými ve svahu a po stranách. Aby konstrukce odolala dynamickému nárazu a celkové váze sněhu, je budova vyztužena řadou ostří, které příčně zesilují stavbu. Nosná konstrukce se podobá uměleckému dílu. Betonová struktura vytváří kontrast pohledových ploch s překližkovými stropy a stěnami sloužícími jako akustická izolace a naplňujícími vnitřní prostory hřejivým pocitem. Barevné schéma s pastelovými barvami oživuje severně orientované místnosti. Výsledná fasáda je oděna do kovového pláště propichovaného zrcadlovým zasklením oken, které příliš nenarušují celistvost plochy. Zbývající fasády jsou porostlé vegetací. Lesk surového hliníku odráží sluneční paprsky z protějšího svahu a propůjčuje místu nový rozměr.
Zdroj: autorská zpráva
Vložil: Petr Šmídek, 03.12.10
Návštěvnost: 47830 čtenářů
Sdílet: 
Poslat odkaz na tuto stránku e-mailem
Vaše jméno Vaše emailová adresa
Váš vzkaz
Na tyto adresy (oddělte čárkou)   
Komentáře
Předmět Autor Datum
show all comments add comment
Burza práce
Aktuálně
Kalendář akcí
arrow
Říjen 2017
arrow
Denní zprávy
e-SHOP
BLOG - poslední články
Poslední komentáře
BLOG - poslední komentáře
TOPlist © archiweb.cz 1997-2017
Všechny materiály zveřejněné na těchto www stránkách podléhají autorskému zákonu (č.121/2000 Sb.). Publikování nebo šíření obsahu je bez písemného souhlasu provozovatele zakázáno.
archiweb.cz využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ČTK.