Rodinný dům v Krkonoších

Rodinný dům v Krkonoších
Generální projektant:AED Project, a.s. / A. Marek, T. Volný
Adresa: Krkonoše, Česká republika
Realizace:2009


Nový rodinný dům se nachází v místě původní horské chaty v krásné lokalitě, pod lesem na vrchu jižního svahu. Nový objekt respektuje polohu a regulační zásady bývalé horské chaty včetně výškové polohy a tradičního vztahu k terénu - objekt je situován hřebenem střechy ve směru vrstevnic s nádherným výhledem jižním směrem přes údolí. Pro příjezd je využita stávající příjezdová cesta.
Základní kompoziční strategie objektu je založená na kontrastu kamenného zdiva a doplňkových dřevěných konstrukcí. Kámen z místních lomů je použit pro spodní podlaží objektu - sokl, postraní štítové zdi a vnitřní zdivo dvou komínů. Dřevo je použito pro zbytek konstrukce objektu. Objekt je rozdělen na čtyři zřetelné moduly, se zdůrazněním středního modulu ve kterém je umístěno schodiště s centrálním prostorem o výšce dvou podlaží. Tento střední modul je dále definován režným zdivem komínů a obkladem schodišťového prostoru uprostřed dispozice. Celá jižní fasáda je zasklená pro dosažení co největšího optického propojení mezi interiérem a exteriérem. V přízemní terase je před středním modulem se schodištěm vytvořen „kapitánský můstek“. V přízemí je situována garáž, vstup s předsíní, na který navazuje obytná hala spojená s kuchyní ,jídelnou a nezbytným příslušenstvím. První patro a suterén jsou s obytnou halou spojeny otevřeným schodištěm. V patře jsou umístěny ložnice, koupelny a šatny. V suterénním podlaží zapuštěném jednou stranou do svahu pak klubovna, malé fitness s vířivkou, pokoj pro hosta a nezbytné technické zázemí.
Nosná konstrukce objektu je železobetonová. Všechny okna a skleněné stěny obvodového pláště jsou navrženy dřevěné a okna jsou opatřena bezpečnostními žaluziemi. Střešní krytina a veškeré klempířské prvky jsou provedeny z předzvětralého zinku.
Kamenné zdivo prochází z exteriéru do interiéru, kde tvoří základní materiál.
7 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
okładzina na elewacji
powerade
09.12.10 03:42
nádhera
havlickovi
09.12.10 11:05
skvelé
Lamik
09.12.10 03:17
Velmi zdařilý projekt i realizace
Petite
10.12.10 07:34
Kámen
Beata Lenarcik
11.12.10 03:09
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Šafer Hájek Architekti